Nyitókép: Facebook

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter ma bemutatta a tárca új államtitkárait, Filip Mónikát, Ľudovít Paulicet és Ivan Husárt, akik vázolták prioritásaikat az elkövetkező választási ciklusban.

 

A magyar nemzetiségű Filip Mónikához fog tartozni az iskolaügy finanszírozásán kívül az inkluzív, valamint a nemzetiségi oktatás is.

 

 hirdetes_300x300  

Filip Mónika elmondta, hogy mivel az ország vészhelyzetben van, ezért nagyon nehéz prioritásokról beszélni, de mindannyian konkrét célokkal és ambíciókkal érkeztek, amelyeket az elkövetkezendő időszakban szeretnének véghezvinni és megvalósítani.

 

Fotó: Körkép.sk

 

A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy hatáskörébe fog tartozni a már régóta kritikával illetett regionális iskolák finanszírozása, ami változást igényel. Elmondása szerint szeretné, ha az oktatásügyi minisztérium központilag irányítaná az iskolaügy finanszírozását.

 

A nemzetiségi oktatással kapcsolatban kijelentette, hogy azz egyenrangúvá kell tenni a többségivel, és országban dúló válságos helyzet ellenére sem szabad megfeledkezni az országban élő kisebbségekről és a nemzetiségi oktatásról.

 

Filip Mónika elmondta, céljai között szerepel a kisebbségi nyelven való tájékoztatás, ezért az oktatásügy összes dokumentumát többek között magyarra is lefordítják.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Az oktatásügyi minisztérium hivatalos weboldalán már létrehoztak egy „Nemzetiségi oktatás” című rovatot is, ahol a nemzetiségi iskolák, azok tanárai, a diákok, illetve a szülők is informálódhatnak.

 

„Mivel magyar nemzetiségű vagyok, ezért mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az iskolaügy minőségének ezen része is javuljon”

 

– jelentette ki Filip. Hozzátette, hogy mivel pártszinten a magyaroknak nincs képviselete a parlamentben, ezért államtitkárként is szeretné képviselni őket.

 

A harmadik hatáskörével, az inkluzív oktatással kapcsolatosan elmondta, célja, hogy a szociális és egészségügyi szempontból hátrányos helyzetből érkező diákok is ugyanolyan oktatásban részesüljenek, mint a többiek.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.