Nyitókép: irozhlas.cz

 

Szlovákiában és az egész világon óriási gazdasági problémákat okoz a koronavírus-járvány. Munkahelyek szűnnek meg, vállalatok mennek csődbe, a kormányok egymás után jelentik be a gazdaságélénkítő intézkedéseket.

 

Igor Matovič kormányfő is ezt jelenti be szombaton, mely vélhetően a képviselői, mi több, az állami tisztségviselők (kormánytagok, bírók, alkotmánybírók, és mindenki, akinek a fizetése a közjogi méltóságokhoz hasonlóan törvényből adódik.)

 

A parlamenti képviselők havi 5000 eurót keresnek, de legkésőbb januártól jön a bércsökkentés

 hirdetes_810x300  

 

Az ilyen válság azonban arra is jó, hogy lerántsa a leplet az egyes politikusokról. Hogy Peter Pellegrini maszkja mögött milyen valóság lakozott, már tapasztaltuk. Üres Állami Tartalékalap, szétlopott államkincstár, melyből az utolsó percig, az életmentő szájmaszkok, védőfelszerelések apropóján is kilopták, amit csak lehetett. Az utolsó lehetséges másodpercig.

 

És miután a kormányváltással mindez lehetetlenné vált, a parlamentben folytatódik a történet. Immár ellenzékből.

 

Kezdte Robert Fico a vírusfertőzés-gyanús emberek megfigyelésének alkotmánybíróságra adásával, majd folytatta a szélsőjobbos Kotleba-párt is populista javaslatával.

 

Marian Kotleba procedurális javaslatként próbált 33 százalékos fizetéscsökkentést javasolni a parlamenti képviselők számára, miközben jól tudta, hogy amit javasol, nem jelent fizetéscsökkentést. De a parlamenti döntéshozatalban járatlan választópolgár tájékozatlanságával számolva mégis meglépte. Kínos és elítélendő húzás.

 

Tény viszont, hogy a társadalmi szolidaritás mellett a politikusoktól is ugyanezt várják el az emberek. Igor Matovič kormánya eleve számol saját fizetésül csökkentésével. Ami anélkül is csökkenne jövő évtől, ha nem lépnének semmit. Mégpedig 15 százalékkal, az államháztartás 7 százalékosnál is nagyobb hiánya miatt.

 

 

Ennyi viszont nem elég. Egyrészt 15 százaléknál nagyobb fitetés csökkentésre van szükség, másrészt nem a jövő évtől, hanem most azonnal.

 

Cseh Péter, OLaNO. Kép: (Körkép.sk)

 

A Körkép.sk megkérdezte Cseh Pétert, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjét, aki megerősítette számunkra, hogy valóban napirenden van a fizetéscsökkentés.

 

„Már az első képviselői fizetésünkből is segíteni fogjuk az embereket, ki-ki a saját régiójában. Ezen túl azonban rendszerszintű megoldásra készülünk. Mégpedig úgy, hogy nem a havi fizetések lennének populista módon segítségre felhasználva, hanem alapból csökkentjük a fizetéseket. Az így megspórolt tételt pedig a koronavírussal szembeni küzdelemre kívánjuk fordítani“

 

– nyilatkozta kérdésünkre Cseh Péter (OĽaNO.)

 

A részletes gazdaságélénkítő, vírussal szembeni harcra készült szlovák csomagot hamarosan Igor Matovič kormányfő ismertetheti, ahogy azt a másik kormánypárt, a Sme rodina elnöke, Boris Kollár is már kilátásba helyezte.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.