Nyitókép: TASR (a képen jobbra: Daniel Furka, balra: Samuel Furka)

 

Samuel és Daniel Furka fiatal szlovák tudósok kifejlesztették a mesterséges lélegeztetőgép alternatíváját.

 

A készülék használhatóságát pénteken a Comenius Egyetem Orvostudományi Karán tesztelték. A tesztelés során kiderült, hogy a készülék az egyszerű használatának és az alacsony árának köszönhetően a kritikus időkben rendkívül hasznos lehet a kórházakban.

 

A fiatal szlovák tudósokat az Olaszországban jelentkezett, a koronavírus-járvány miatti válsághelyzet inspirálta.

 hirdetes_300x300  

 

„A mesterséges lélegeztetőgép általunk kifejlesztett egyszerű változatát akkor lehet majd hasznosítani, amikor a kórházakban már nem lesz elérhető egyetlen szokványos lélegeztetőgép sem“

 

– magyarázták.

 

Fotó: TASR

 

A feltalálók szerint a Q-vent névre keresztelt készülék előállítási ára kb. 80 euró, és naponta 15 darab előállítására képesek.

 

A Furka testvérek a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karának doktoranduszai. A készüléket a Comenius Egyetem Orvostudományi Karának medikusával és aneszteziológus-asszisztensével, Dalibor Gallikkal, illetve a Nemzeti Onkológiai Intézet ambuláns kemoterápiai részlegének osztályvezetőjével, Patrik Palackával fejlesztették ki.

 

A készüléket rendkívül gyorsan állították elő, ugyanis létrehozásának gondolata csak március elején fogalmazódott meg bennük. A készüléket olyan alapvető alkatrészekből tervezték meg, hogy rövid időn belül össze lehessen állítani. A készülék végső verzióját hatórás üzemmódban tesztelték le. A gép használhatóságát szimulációs terhelés során is megerősítették. Következő lépésként pedig valós környezetben fogják tesztelni a gépet.

 

A fiatal tudósok egy munkacsoportot szeretnének létrehozni a készülékek előállítására, hogy Olaszországba és Spanyolországba is tudjanak belőle küldeni a fertőzöttek megsegítésére. A fiatal feltalálók bíznak abban, hogy a készülékkel sikerül életeket menteniük a koronavírus-járvány idején.

 

cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.