Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

Tegnap késő este két Kínából érkező repülőgép landolt a pozsonyi reptéren, 2,2 millió maszk és egymillió vérminta alapú gyorsteszt volt a fedélzetükön.

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter megerősítette a szállítmány megérkezését, Robert Mistrík, az állandó válságstáb tagja pedig jelezte, hogy a gyorstesztek minőségét még ellenőrizniük kell. Mivel vérminta alapúak, ezért a vírus lappangási időszakában nem mutatják ki a kórokozót.

 

A hírek szerint a 2,2 millió maszkból 400 ezret a beszállító kínai vállalat ajándékba küldött, tehát nem kértek érte pénzt. A többi darabjáért 0,48 eurót fizetett a szlovák állam.

 hirdetes_810x300  

 

Sulík és Szijjártó a gazdasági kapcsolatok fenntartásáról tárgyalt

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, aki Ivan Korčok külügyminiszter kötelező karanténja idején ideiglenesen külügyi teendőket is ellát, tegnap Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterre tárgyalt.

Szijjártó facebook-bejegyzést tett közzé a telefonos egyeztetésről. Azt írta:

 

„Megállapodtunk abban, hogy továbbra is mindent megteszünk a magyar-szlovák gazdasági és kereskedelmi együttműködés zavartalan fejlődéséért. Ezért továbbra is elősegítjük az áruk szabad áramlását a határainkon, aminek jelentőségét aláhúzza, hogy Szlovákia hazánk harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere.”

 

Jelenleg a romániai beléptetőrendszer összeomlása miatt harmadik napja hatalmas torlódások alakultak ki Közép-Európában. Magyarország csak annyi átmenő kamionforgalmat enged át határain, amennyi távozni is tud Szerbia, Románia vagy Horvátország felé. Az intézkedés jelentős fennakadásokat és több órás várakozási időt okozott Szlovákiában is, különös Pozsony környékén.

 

A szlovák rendőrség ezért tegnap visszahívásig leállította a 7,5 tonnánál nagyobb gépjáművekre vonatkozó átmenő teherforgalmat, majd bejelentette, hogy péntek este 23:00-tól ismét megindulhat a forgalom a határátkelőknél, kivéve Gázlós (Brodské) esetében. 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.