Nyitókép forrása: postoj.sk, aktuality.sk

 

Függetlenül attól, hogy ki volt a kormányfő, a lakosság többsége szerint a kormány kézben tartotta a helyzetet, gondoskodott az emberekről és megfelelően tájékoztatta a nyilvánosságot – derült ki a Denník N szlovák napilap által közölt Focus-felmérésből.

 

A megkérdezettek 80 százaléka a járvány fenyegetéséhez mérten arányosnak tartja a kormány(ok) által bevezetett korlátozó intézkedéseket . Csak 5 százalékuk véli úgy, hogy túlzó szabályokat foganatosítottak a politikusok, de 13 százalékuk szerint még ennél is keményebb intézkedésekre lenne szükség.

 

A lakosság közel nyolcvan százaléka teljes mértékben egyetért (13-16 százalékuk inkább egyetért) a maszkok kötelező viselésével, a vasárnapi rendkívüli boltzárral, a nyilvános istentiszteletek korlátozásával és az iskolák és óvodák bezárásával. Csak néhány százaléknyian vannak azok, akik ellenzik ezeket az intézkedéseket.

 hirdetes_400x285  

 

A határok lezárása, a személyek közti kétméteres távolság betartása, a diákok ingyenes vasúti közlekedésének eltörlése már jobban megosztja az embereket, de még így is az intézkedésekkel egyetértők vannak elsöprő többségben.

 

Forrás: DennikN.sk

 

A határok lezárásával csak a megkérdezettek 7,2 százaléka nem ért egyet, a két méteres személyes szféra betartását 10,2 százaléknyian utasítják el, a diákok ingyen vonatozásának felfüggesztésével pedig 15,8 százaléknyi válaszadó nem ért egyet.

 

A legmegosztóbb intézkedések közé tartoznak a különböző, nem élelmiszereket árusító üzletek kötelező zárva tartása (a jövő héttől itt enyhítésre lehet számítani), a nyugdíjasok vásárlási időablaka (9:00-tól 12:00-ig) és a fertőzöttek mobiladatokkal való ellenőrzése.

 

Az üzletek nyitvartásának korlátozását 17 százalék utasítja el. A nyugdíjasok számára kialakított kötelező vásárlási időablakkal a megkérdezettek 20,9 százaléka nem ért egyet.

 

A legmegosztóbb intézkedés – ahogy az várható volt – a mobiladatokhoz való kormányzati hozzáférés legitimizálása. Ebben a kérdésben az emberek 29,8 százaléka elutasítóan válaszolt.

 

Érdekesség, hogy a kijárási tilalom bevezetésével adott esetben a megkérdezettek 70 százaléka egyetértene. Rendkívül beszédes, hogy az emberek 85 százaléka támogatná a pénzbírság kiszabását azokra nézve, akik megszegik a korlátozó intézkedéseket.

 

Forrás: DennikN.sk

 

A kormány lépéseinek megítélése a párthovatartozás figyelembevételével szintén különös eredményt hozott. Ugyanis nem a legnagyobb kormánypárt, hanem a legkisebb és az utóbbi hetekben legkevésbé látható Za ľudí választói a legelégedettebbek a kormány munkájával.

 

Az OĽANO választói „csak” a második helyen vannak (a kormány munkájával 78,7 százalékuk elégedett).

 

Értelemszerűen a legtöbb kritikus hang a mostani ellenzéki pártok választói és a választásokon részt nem vevő polgárok közül kerül ki. De még így is többségben vannak az elégedettek: a Smer esetében 62 százalék, az ĽSNS-nél 46,5 százalék, a nem választók körében pedig 57,1 százalék volt elégedett vagy inkább elégedett a kormány munkájával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.