Nyitókép: reprofoto: TA3

 

Gazdasági elsősegély – Így nevezte el a kormánykoalíció a ma bejelentett gazdasági élénkítő csomagját, melyet a koronavírus-járvány ellen hozott.

 

Legfontosabb vállalása, hogy megőrizze a foglalkoztatottságot annak érdekében, hogy a járvány lecsengése után mielőbb újra fel tudjon futni a gazdaság.

 

Ennek érdekében a hét pontos csomagot, mely elsősegélyként afféle alapkeretet ad a jelenlegi helyzetben, további több tucat kisebb intézkedések követnek, lefedve a többi ágazatot is. Milan Krajniak szociálisügyi miniszter szerint hatása közvetlenül 800 ezer munkavállalót és 250 ezer egyéni kisiparost, magánvállalkozót érint.

 hirdetes_400x285  

 

A koalíciós tanács tegnapi ülése után az alkotmányos többséggel rendelkező koalíció ma bemutatta a részleteket.

Erről itt írtunk:

 

Koronavírus elsősegély: Íme a szlovák kormány első gazdasági intézkedései

 

A jövő héten a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja az egyes javaslatokat, hogy mielőbb hatályba lépjenek.

 

Milan Krajniak szociálisügyi miniszter elmondta, hogy az újkori Szlovákia történetének legnagyobb segélycsomagja készült el, mely havi 1 milliárd euró értékben nyújt közvetlen anyagi segítséget, amit 500 millió állami garancia is kiegészít. Ez utóbbi a bankok számára, a cégek, vállalatok, magánszemélyek hitelezése céljából.

 

Mi a helyzet a 13. nyugdíjjal?

 

Hogy meddig fog tartani a járvány és milyen mértékű hatásai lesznek, egyelőre nem lehet tudni. Ezért az új kabinet óvatos az előző kormány által két nappal a választások előtt populista módon elfogadott 13. nyugdíjak kifizetésének időpontját illetően. Krajniak szerint az állami költségvetésben jelenleg megvan rá a pénz, de hogy pontosan mikor és milyen formában kerülhet kifizetésre, erre választ a vírusjárvány után lehet csak adni.

 

Mindenesetre a nyugdíjasoknak azt kell tudatosítaniuk, hogy a gazdaságban mindenhol 20-30 százalékos bércsökkentés mellett a nyugdíjak összegét, beleértve az éves valorizációt is, senki nem bántja. Mi több, a karácsonyi nyugdíj intézménye is érvényes. Ilyen helyzetben tehát, amikor mindenhol csődbe ment cégekről, a munkanélküliség ugrásszerű megnövekedéséről lehet hallani, önző dolog azonnal a 13, nyugdíjról beszélni.

 

A külföldön rekedt állampolgárok

 

Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a külföldről szervezetten hazaszállított állampolgárok üteme azért akadozik, mert a kötelező karantén miatt azonnal valamelyik erre a célra kialakított központba kell szállítaniuk őket, ahol a kapacitás véges. Így bár a hazaszállítás folyamatos, de nem a leggyorsabb.

 

Ami a lakosság hozzáállását illeti, Roman Mikulec belügyminiszter szerint egyelőre példaértékű, mely nagyban hozzájárul a járvány kezeléséhez. Ugyanakkor a rendőrség már 803 esetben kihágást is megállapított a karantén be nem tartásával kapcsolatban, 218 esetben nem tartották be az éttermek kötelező zárva tartását, két esetben rémhírterjesztés miatt indult eljárás, három esetben pedig a betegség terjesztése miatt állítottak elő személyt.

 


Richard Sulík gazdasági miniszter elégedett az eddigi intézkedéscsomaggal, és bízik benne, hogy a járvány amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik is, és nem kerül hosszú távú recesszióba az ország.

 

Sulík: Nem tartok a hosszútávú recessziótól, ez inkább egy rövidtávú sokk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.