Októberben került az SaS célkeresztjébe magyar nemzetiségű önkormányzati és államigazgatási szakértőként. A parlamenti választásokon az SaS listáján a 15. legtöbb karikát szerezte, majd az oktatásügyi tárca államtitkári posztjára kapott felkérést.

 

A Körkép.sk az új Matovič-kormány egyetlen magyar nemzetiségű tagjával, Filip Mónikával beszélgetett.

 

Interjúnkból kiderül:

 

 hirdetes_400x285  

Milyen célokkal, elképzelésekkel érkezett az oktatásügyi tárcához

Mi lesz konkrétan a feladata

Milyen állapotok fogadták a minisztériumban a nemzetiségi oktatás terén

Miben látja a magyar iskolaügy legnagyobb problémáit

Milyen eredmények vannak már mögötte az első hivatali hét után

Mi a véleménye a magyar kormány iskolafelújítási programjáról

 

Első hetét tölti az államtitkári székben. Erre számított?

 

Nem erre számítottam. Az előző államtitkár feladatköre a kisebbségpolitika és az inkluzív politika volt, midnez nagyon megszabva az előző miniszter, Lubyová által. Azt hittem, hogy lesznek eredmények lesz valamilyen kialakított rendszer. Kapcsolatrendszer a szervezetekkel, partnerekkel, terv, melynek megvalósítása felé haladunk. Még ha az nem is sikerült, hiszen egy eddig az SNS által vezetett minisztériumról beszélünk. De nem így néz ki a dolog. A felsoroltak mind hiányoznak.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet akár már két euróval, hogy még több minőségi tartalmat gyárthassunk!

 

 

Mi volt a legnagyobb kihívás, amit az új munkahelyén tapasztalt?

 

Talán az emberi erőforrások állapota, ami úgy látom, hogy nagyon alul van dimenzionálva. Az államtitkár körül nagy volt a formalitás, de nem sok minden történt a nemzetiségi oktatás terén. Nincsenek eredmények, amelyek fontosak lennének, és előre mozdítanák a nemzetiségi iskolaügyet.

 

Ezzel ellentétben ön most viszonylag erős portfóliót kapott, és némi meglepetést jelentett magyar berkekben a kinevezése. De kezdjük egy kicsit távolabbról. Mit gondolt a választások éjszakáján, látva az eredményt?

 

Nagyon pesszimista voltam a választásokon induló sok párt miatt. Ami meglepett, hogy nagyon eltérőek voltak a választási eredmények attól, mint amit vártunk.

 

 

De a végeredmény kedvezően alakult számunkra. Az OĽaNO-nak sikerült legyőznie a Smert, amire építenünk kell. A gyors kormányalakítást szintén pozitívan értékelem.

 

Az SaS viszonylag elfogadható eredményt ért el, ön 4200 karikával a 23. helyről a 15. legtöbb egyéni karikát kapta. Kiértékelte már az eredményt? Minek volt ez köszönhető?

 

Fogalmam sincs, mert nagyon későn ugrottam fel erre a vonatra. Októberben jelentették be, hogy jövök. Aztán két hónapig csak a választási programmal foglalkoztam, azt írtam. Háttérmunkát végeztem, nem kampányoltam. Számomra a kampány eleve nagyon nehéz volt, mert nem vagyok az SaS tagja.

 

Jó lett volna, ha célcsoportom a magyar választó, de már nagyon sokan halásztak ebben a tóban, így kevés volt az esélyem erre. Igyekeztem ugyan, de nehéz volt kialakítani, hogy magyar vagyok, higgyenek nekem, és igenis képviselni fogom őket is.

 

Ami segíthetett az eredmény elérésében, azok a korábbi mediális szerepléseim és az ennek köszönhető ismeretség.

 

Kitől érkezett a felkérés az államtitkári posztra?

 

A felkérést Branislav Gröhling oktatásügyi minisztertől kaptam.

 

FIlip Mónika oktatásügyi államtitkár. Kép: Körkép.sk

 

Sokat gondolkodott rajta?

 

Igen. Az ajánlat gyorsan, a választások utáni hétfőn már megérkezett. Másfél, két hét telt el, míg kialakult a tárcák elosztása az egyes pártok között. Ezalatt végig gondolkodtam, és nem volt egyértelmű a válasz. Még az utolsó nap sem tudtam biztosan, hogy belemegyek-e.

 

Milyen célokkal, elképzelésekkel érkezik?

 

Három területem lesz. Az egyik a nemzetiségi iskolaügy, a másik az inkluzív oktatás, a harmadik pedig a regionális iskolaügy finanszírozásának a megváltoztatása.

 

Három célom is van. Az egyik a finanszírozás, mely nagyon fontos a regionális iskolaügy számára, és érinti a nemzetiségi oktatást is. A megvalósítása nem lesz egyszerű, mert sok függ a Belügyminisztériumtól és hogy lesz-e rá politikai akarat. De én igyekszem majd képviselni ezt az agendát.

 

Mit jelent ez a terület pontosan?

 

Azt, hogy az iskolaügy újra visszakapja a hatáskörét, hogy pénzügyeiről saját maga dönthessen. Mert az ESO óta (szerk. megj. a közigazgatás reformja, mely Robert Kaliňák alatt valósult meg) a pénzügy a belügy alá tartozik, mivel a körzeti hivatalok, járási hivatalok a belügy alatt vannak. Az iskolaügynek így nincs olyan befolyása a saját finanszírozására, ami óriási gondot okoz. Ezt nagyon leegyszerűsítve mondom, vannak más problémák is.

 

Tehát rendet kell teremteni a hatáskörök területén, ez lesz az egyik célom. A belügy például a bilingvális iskoláknak, gimnáziumoknak, speciális iskoláknak is  alapítója, de ennek sem ott kellene lennie.

 

A másik a nemzetiségi oktatás. Itt sok mindent kell javítani, mert úgy látom, hogy túl sok előrelépés e téren az elmúlt években nem történt. De várjuk meg, mit fog tartalmazni a kormányprogram a koalíciós egyeztetések után. Az biztos, hogy én harcolni fogok érte.

 

A nemzetiségi oktatás és a magyar iskola nagyon háttérbe volt szorítva. Ezen szeretnék változtatni már az első naptól kezdve (szerk. megj. az első öt nap utáni eredményekről itt írtunk.) A rendszerszintű változások azonban attól függenek, hogy mi kerül be végül a kormányprogramba.

 

2006 óta nem volt magyar nemzetiségű államtitkár vagy miniszter az Oktatásügyi Minisztériumban.  Ennek köszönhetően szépen le is épült ez a terület. Az elmúlt négy évben sem javult a helyzet, sőt. A mostani személyzeti, államigazgatási, anyagi állapotában teljesíthetőek lesznek a vállalásai?

 

Ezt nagyon pozitívan látom, és szerintem igen. Már csak azért is, mert bár még rövid ideje vagyok itt, de ahányszor előhoztam a magyar ügyeket vagy a kisebbségi témát, mindig pozitív reakciót kaptam rá mindenkitől. Bármit felhoztam eddig, arra rábólintottak, és mondták, hogy fontos.

 

Úgy érzem, hogy van támogatás arra, hogy ha valamivel jövök, és ésszerű a javaslat, akkor biztos, hogy a miniszter támogatni fogja.

 

A média részéről is sok kérdést kapok a magyarosítással kapcsolatban mert tudják, hogy magyar vagyok. Egyelőre 3 napja vagyok itt (szerk. megj. az interjú március 26-án készült), de igyekszem. Amit látok, hogy a vezetőség részéről van támogatás e téren.

 

Elődje, a MOST-HÍD ruszin nemzetiségű államtitkára milyen állapotban adta át hivatalt?

 

Őszintén beszélgettünk. Azt magam is tudtam, hogy az előző miniszter nagyon leépítette a hatásköreit. Így nem sok minden változott itt és minden inkább lefelé épült. Adminisztratív és szimbolikus sikerekről számolt csak be, ami nem ment mélyen a tartalomba. Nem segítette a szerintem fontos dolgokat. Azaz, hogy jó pedagógusaink legyenek, hogy foglalkozzon velük, hogy javuljon az oktatásügy tartalma és minősége. Úgy látom, hogy ebben semmit nem mozdultunk előre.

 

FIlip Mónika oktatásügyi államtitkár. Kép: Körkép.sk

 

Miben látja a nemzetiségi oktatás legsúlyosabb problémáit?

 

Az előbb említett dolgokban, a pedagógusokkal való foglalkozások és képzések hiányában, a jobb metodikus irányítás szükségességében. Továbbá a magyar tankönyvekkel is gond van, ami biztos, hogy az egyik legfontosabb téma lesz.

 

A nemzetiségi oktatás évtizedek óta problémákkal küzd. Kevés a magyar diák, sok az kisiskola, mely gyakran a magyarság utolsó bástyáját is jelenti az adott településen. Mik a tervei a jövőt illetően?

 

Óvatosak vagyunk e téren. Az biztos, hogy a tárca vezetése nem fog támogatni semmit, ami sértené a magyarokat, vagy a magyar iskolák bezárására irányulna. Bár az SaS-nek szerepel a programjában az iskolahálózat optimalizálása, de ott is kifejezetten írják, hogy a kisiskolákat ez nem érinti, mert a nemzetiségi iskolákat védeni kell. Ebbe biztosan nem mehetünk bele.

 

Ami engem illet, az iskolahálózat kérdése összefügg az önkormányzati rendszerrel is, ami nagyon bonyolult téma. Ahhoz, hogy megreformáljuk az iskolaügyet, közigazgatási reform is kell. Ez önmagában nagy téma. Erre nincs mandátumom, és kérdés, mennyire megvalósítató jelenleg.

 

Évtizedes megoldatlan problémáról beszélünk

 

Pontosan. Arra fogok törekedni, hogy amint vége lesz a krízishelyzetnek, olyan lépéseket tegyünk, amelyek legalább valamennyire javítják az iskolaügy minőségét. Az átszervezési dolgok az iskolahálózat nagyon komoly téma. Ha ebbe belemerülünk, négy év alatt lehet, hogy semmit sem érünk el. Miközben lehet, hogy sikerülne feljavítani a pedagógusok szintjét, a tartalmat és a műveltségi szintet. Én a szisztematikus változások híve vagyok, de jelen helyzetben most nem hiszem, hogy erre van esély.

 

A magyar kormány az elmúlt években komoly pénzösszeget fektetett a határon túli, köztük a felvidéki bölcsődék, óvodák, kisiskolák felújítására. Mondhatni pénzt spórolt a szlovák államnak, melynek így több pénz juthat a tanárok felkészítésére és a tartalmi változásokra, amikről ön is beszélt.

 

Nagyon megköszönhetjük a magyar kormánynak, hogy ebben segítettek, mert a szlovák iskolaügy nincs jó helyzetben anyagilag.

 

A pedagógusok minősége összefügg a fizetésükkel. Ezt mindenképpen szem előtt tartjuk. Krízishelyzet utáni normális működésben ezzel foglalkozni fogunk.

 

Beszéltünk az iskolákról, beszéltünk a tanárokról, de nem beszéltünk a diákokról. Nekik sem mindegy, főleg szülőként, hogy a gyermek milyen tudást kap. Ez érinti a módszertani kérdéseket, a tankönyvek kérdését is.

 

A szlovák nyelvoktatás kérdése, és annak módszertani megváltoztatása biztos, hogy prioritás lesz az elkövetkező időszakban.

 

Az új miniszter várhatóan nagy érzékenységgel viszonyul majd a kisebbségi témához. Az SaS esetében liberális pártról beszélünk. Ha valamin változtatni akarunk, akkor most van rá esély.

 

FIlip Mónika oktatásügyi államtitkár. Kép: Körkép.sk

 

Branislav Gröhling miniszter a múlt héten bejelentette, hogy internetes szemináriumot, online tanórákat indítanak, hasznos információkkal a tanárok, diákok és szülők számára.  Lesz ennek valamilyen magyar nyelvű kifutása is?

 

Igen, mindenképp. A minisztérium honlapján a javaslatomra a nemzetiségi oktatásnak már külön fejezete van. Azon dolgozunk, hogy ott magyarul is legyenek információk. És remélem, hogy ruszin és roma nyelven is lesznek.

 

Ezen az oldalon elérhető lesz az ucimenadialku.sk is, melyet részben, vagy teljesen, magyarosítunk. Ezen is dolgozunk.

 

Ami pedig a metodikát és a tananyagot illeti, a minisztérium honlapján belül lesz egy külön oldal, csak a magyar tananyaggal kapcsolatban. Tehát ha tanár vagy a szülő, kinyitja, linkeket fog találni magyar tananyagokra, videók. Ezek az előző ciklusban még elképzelhetetlen dolgok voltak, pedig csak hozzáállás kérdése volt.

 

FIlip Mónika oktatásügyi államtitkár. Kép: Körkép.sk

 

Lesznek akár magyar nyelvű videók is most, a távoktatás terén?

 

Ami a videókat illeti, az RTVS magyar nemzetiségi műsorainak szerkesztőségével illetve a Pátria rádióval tárgyalunk erről. Ők biztosítanák a technikai hátterét, mi az anyagi részét, illetve a tanárok kiválasztását.

 

Igyekszem arra is odafigyelni, bár nem alám tartozik, hogy a kormány részéről a koronavírussal kapcsolatban magyarul is elérhető legyen a tájékoztatás. E téren a kisebbségügyi kormánybiztosnak is lennének feladatai. Ugyanúgy a roma és ruszin nyelvről sem feledkezünk el.

 

A kisebbségi dolgokkal foglalkozva szeretném, ha a magyarok éreznék, hogy gondolunk rájuk és magyarul is tájékoztatunk. Most jön ki egy miniszteri döntés, határozat az iskolákat illetően a vizsgákra vonatkozóan. Ezt már lefordítottuk magyarra, és amint életbe lép, feltesszük a weboldalra és elküldjük az érintett magyar szervezeteknek és a sajtónak. (szerk. megj. ez időközben már szintén megtörtént.) Rendszeresen küldjük majd az információkat magyarul is.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 40 olvasónak tetszik ez a cikk.