Nyitókép forrása: ta3.com

 

A jelek szerint nem lesznek húsvéti szentmisék, ahogy a vasárnapi miséket is visszavonásig a hívek jelenléte nélkül tartják meg. Így döntött a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) azokra az intézkedésekre reagálva, amelyek a koronavírus elleni harc jegyében betiltották a csoportos és tömegrendezvényeket és eseményeket.

 

A sajtóban a járvány kirobbanása óta eltelt időben időről időre megjelentek olyan írások, amelyek az előírásokat megszegő papokról és hívekről szóltak: megtartották istentiszteleti alkalmaikat – pedig hivatalosan nem csak kemény pénzbüntetést kaphat az egyházközség, de akár büntetőeljárást is kezdeményezhetnek a hatóságok.

 

Tegnap a Markíza számolt be róla, hogy több tucatnyian vettek részt a szombat esti szentmisén a galgóci római katolikus templomban, pedig az ilyen alkalmakra is érvényes a hatósági tiltás. A résztvevők között voltak nyugdíjasok is. A rendőrség vizsgálja a pap felelősségét.

 hirdetes_400x285  

 

A Szlovák Püspöki Konferencia felszólította a papokat, hogy védjék meg a hívek egészségét, de azt is hozzátették, hogy lelki szükség esetén álljanak a rendelkezésükre.

 

„Nem találkozhatunk fizikailag, a megszokott módon, de van telefonunk, hangosbemondóink, televíziónk és internetünk: maradjunk közel az emberekhez”

 

fogalmazott Stanislav Zvolenský, a KBS elnöke.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!