Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A véradás fontosságát hangsúlyozta Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus miatt 74 százalékkal esett vissza a véradások száma, miközben vannak a körülmények ellenére nem elhalasztható orvosi beavatkozások is.

 

Ilyenek például az onkológiai és baleseti sebészeti beavatkozások, transzplantációk. Épp emiatt Krajčí felszólította a lakosságot, hogy a helyzet ellenére továbbra is adjanak vért.

 

Különleges intézkedések véradásnál is

 hirdetes_810x300  

 

A Nemzeti Transzfúziós Szolgálat vezetője, Renáta Dundová elmondta, hogy különleges intézkedéseket vezetnek be a koronavírus terjedésének megakadályozása érekében. Hangsúlyozta, hogy egyelőre egyetlen igazolt esetben sem került át a betegség vérrel egyik emberről a másikra.

 

Az intézkedések értelmében szigorított higiéniai előírásokat foganatosítanak, kötelezően mérik a véradók lázát a vérközpontban, és minden véradónak három kérdésre kell majd választ adnia

 

  • volt-e külföldön
  • találkozott-e olyan személlyel, aki volt külföldön és tüneteket mutat
  • illetve hogy nem volt-e bármilyen légúti tünete vagy izomfájdalma

 

– mindezt a véradás napjához mért 14 napra visszatekintve. Csak ezek megválaszolásával léphet be a transzfúziós központba.

 

A Nemzeti Transzfúziós Szolgálat időablakokat vezet be: minden véradónak lehetősége van időpontra bejelentkezni a közelében lévő véradó központnál. Így akarják elkerülni, hogy ember legyenek egy helyen, de más oka is van.

 

Lesznek olyan esetek, hogy egyes véradók csak egy vagy két hét múlva kapnak időpontot. Ez azért van, mert a Transzfúziós Szolgálat igyekszik beosztani a véradókat, hogy elhúzódó járvány esetén is szinten tudják tartani a készleteket. (Egy felnőtt férfi három, egy felnőtt nő 4 havonta adhat vért).

 

Minden levett vér 14 napos karanténba kerül, és figyelik, hogy megjelenik-e benne a vírus. Közben a véradónak 14-ig kötelessége jelenteni, ha a közben elkezd tüneteket mutatni.

 

A vérlemezkék szavatossági ideje 5 napos, itt speciális intézkedésekkel próbálják elkerülni a problémákat. Vérplazmából van elég raktáron.

 

Elismerés a véradóknak

 

Köszönetmondás mellett Dundová elmondta, hogy a járvány előtt hetente 3400-an jártak vért adni. A rendkívüli helyzet kihirdetése előtti héten 887-re esett ez a szám, de a későbbi felhívásokra rengetegen reagáltak, és a véradók száma az utolsó héten már elérte a 3688-at.

 

A Transzfúziós Központok felszólítására rengeteg ember reagált, és így reális esély van arra, hogy rövid időn belül ismét megfelelő mennyiségű vér legyen „raktáron”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!