Nyitókép: TASR

 

Roman Mikulec belügyminiszter jóváhagyásával Fico többé nem tarthat igényt a testőrségére. A Smer elnöke annak ellenére vette igénybe a testőröket, hogy a törvényből kifolyólag már nem is volt rá joga.

 

Robert Ficonak, a Smer elnökének hétfő éjféltől nincs testőrsége. A Denník N információi szerint erről hétfőn az új belügyminiszter, Roman Mikulec (OĽaNO) döntött.

 

 hirdetes_300x300  

„Robert Fico ma éjféltől nem tarthat igényt arra a testőrségre, amit alaptalanul rendeltek ki mellé. A több százezer eurók pazarlásának és a határtalan basáskodásnak vége”

 

– jelentette ki Igor Matovič kormányfő.

 

Saková jóvoltából tarthatott testőrséget

 

Mivel Fico nem tölt be közhivatalt, ezért 2018-tól – amikor lemondott kormányfői posztjáról – nem jogosult a közjogi méltóságoknak járó testőrséghez. Annak ellenére, hogy Fico 2018-tól egyszerű parlamenti képviselő volt, Denisa Saková volt smeres belügyminiszter jóvoltából továbbra is tarthatott maga mellett testőröket.

 

Saková azzal az okkal hosszabbította meg Fico testőrségét, hogy oka van rá, de ezt az okot a nyilvánosság előtt sosem pontosította. A Denník N információi szerint fenyegetésekről volt szó, de hogy ezek valósak voltak-e vagy sem, nem lehet tudni.

 

A testőrség kirendeléséről a Közjogi Méltóságok Védelmét Ellátó Hivatal dönt, amit továbbra is az egykori belügyminiszterhez, Robert Kaliňákhoz közeli emberek irányítanak. Például az igazgatóhelyettes Ladislav Odler, Kaliňák egykori személyes tanácsadója.

 

Ficonak csaknem 14 éven át volt testőrsége, vagyis 2006-tól, amikor először lett kormányfő. A testőrsége a Radičová-kormány két éve alatt is megmaradt neki, amikor a parlament alelnöke volt.

 

Némelyik politikus azután is fizeti a személyi testőröket, miután az állam által biztosítottakat elveszíti. Viszont saját zsebből testőröket fizetni eléggé költséges.

 

Fico a hivatalos bevételei alapján nehezen engedheti meg magának a 24 órás testőrséget, de a Smer mindezt megteheti. A Smer elnöke a fizetése nagy részét 2012-től bérleti díjra költötte, amit az adócsalással elítélt Ladislav Bašternáknak fizetett.

 

Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.