Nyitókép forrása: hnonline.sk/reprofotó

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő bejelentette, hogy a kormány a koalíciós pártok mindegyikének jóváhagyásával létrehozza a Kölcsönös Segítségnyújtás Alapot, amelyből azokat az egyedi helyzetben lévőket fogják segíteni, akiken az általánosan érvényes intézkedések nem tudtak.

 

Az alap feltöltéséhez a koalíciós kormánytagok és képviselők is hozzájárulnak majd, Matovič bejelentette, hogy egész kormányfői fizetését az alapnak utalja át. A kormányfő jelezte, hogy szívesen várják vállalatok és az ellenzéki képviselők hozzájárulásait is.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök elmondta, hogy az Alap ötlete amiatt fogalmazódott meg, hogy az állami tisztviselőkre vonatkozó fizetéseket ne kelljen visszavágni. Kollár szerint ugyanis azzal nem csak a képviselők fizetése csökkent volna, hanem sok jóval kisebb bérből élő hivatalnoké is.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez a legkorrektebb megoldás, amit a lehető leggyorsabban át tudunk ültetni a gyakorlatban. (…) Készítünk egy listát, amelyből minden hétköznapi ember betekintést kaphat abba, hogy az egyes képviselők és kormánytagok mennyivel és milyen mértékben járultak hozzá. Ez egy transzparens számla lesz” – hangsúlyozta.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) azt emelte ki, hogy a jelenlegi válságos idők átvészelésében „csak a kölcsönös szolidaritás segíthet”, „az idősekkel, az egészségügyben dolgozókkal és a nehéz helyzetbe kerülőkkel szembeni szolidaritás”.

 

„Ezért fogjuk bevezetni, hogy az állami vállalatok élén ülők sem rendelkezhessenek a kormányfő fizetését többszörösen meghaladó bérekkel. Mindannyian tudjuk, hogy ezeket az állami vállalatok gyakran nagyon rosszul vezetik, például a Szlovák Vasúttársaság állapotát sem kell különösebben bemutatni”

 

fogalmazott.

 

Matovič újságírói kérdésre elmondta, hogy egy kuratórium fogja elbírálni az egyes kérelmeket, amelyek az Alaphoz érkeznek, ennek tagjai azonban még nem ismertek.Megjegyezte, hogy várhatóan az Alap egyszeri egyösszegű támogatásokat fog nyújtani egyéneknek vagy családoknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.