Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Újabb FFP3-as maszk-szállítmány érkezik Szlovákiába, jelenleg 42 ezer darab áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére – ülésezettet a parlament egészségügyi bizottsága.

 

A bizottság elnöke, Jana Cigániková (SaS) elmondta, hogy az átláthatóság érdekében az egészségügyi bizottság ezt követő üléseit élben fogják közvetíteni az interneten.

 

Beszámolt arról is, hogy a Szlovák Tartalékalap raktáraiban összesen 42 ezer darab FFP-3as maszk, de csütörtökön újabb szállítmány érkezését várják. Cigániková szerint hamarosan elkészül egy online rendszer, amelyen leadható az egészségügyi dolgozók és intézmények igénye a hiányzó védőfelszerelésekre. A rendszerhez hozzáférést kapna az egészségügyi bizottsági is.

 hirdetes_300x300  

 

Cigániková azt is elmondta, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik elkapják a koronavírust, kórházi vagy házi karantén esetén is megkapják teljes fizetésüket.

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg az egészségügyben 300 ezer sebészeti maszkot, 100 ezer pár kesztyűt, 8000 darab FFP3-as maszkot, 120 darab védőszemüveget és 600 darab egyszer használatos védőruhát osztanak el a kórházak között ma.

 

Krajčí elmondta azt is, hogy túl sok gyorsteszt áll a rendelkezésükre (ezeket még az előző kormány rendelte meg jelentősen túlárazva). A gyorstesztek vérminta alapon működnek, a vérben mutatják ki a test vírussal szemben termelt ellenanyagát, ami viszont csak a megfertőződés utáni 7-8. napon jelenik meg. Ráadásul a tesztek pontossága is vitatható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!