Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

A koronavírus miatt zárt ajtók mögött zajlik Basternák László egykori ógyallai polgármester meggyilkolásának büntetőpere. Csak a közmédia kamerái lehetnek a teremben. A vádlottak között ott van Marián Kočner bűntársa és kitartottja, Alena Zsuzsová is, aki egyúttal a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja is.

 

Az MKP-s Basternák Lászlót 2010 júliusában gyilkolták meg háza előtt. Az elkövetőt, Štefan Kaluzt gyorsan sikerült kézre kerítenie a rendőrségnek, de az indíték és a megrendelő kiléte a közelmúltig homályban maradt.

 

Ma a Speciális Büntetőbíróság besztercebányai központjában hárman ülnek a vádlottak padján: Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík (egykor Basternák ellen indult a helyhatósági választáson a Most-Híd színeiben) és Vladimír Mosnár (Zsuzsová sofőrje).

 hirdetes_400x285  

 

Mindhármuk neve felmerült már a gyilkosság 2010-es nyomozása során, akkor azonban csak tanúkként hallgatták ki őket. Hogy most főgyanúsítottakként állnak a bíróság előtt, az a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos kiterjedt és szerteágazó nyomozásnak köszönhető.

 

Bugár Béla meggyilkolt maffiózó unokatestvéréről is cikkeznek Zsuzsová kapcsán

 

Rejtélyes tanú, két vallomással

 

Az ügy egyik legfontosabb tanúja 2018 májusában jelent meg a rendőrségen azzal, hogy tudomása szerint Basternák meggyilkolását Ostružlík rendelte meg. A Most-Híd vegyespárt színeiben induló Ostružlík mögött akkoriban Alena Zsuzsová állt, a sajtó korábbi értesülései szerint pénzzel is támogatta őt.

 

A tanú Zsuzsováról is beszámolt, de ez még a komáromi nő letartóztatása előtt négy hónappal történt.

 

Mikor Ostružlík megtudta, hogy egy hozzá közel álló személy vallomást tett a rendőrségen, nyomást gyakorolt a tanúra, hogy változtassa meg vallomását – sikerrel. Az illető újra elment a rendőrségre azzal, hogy mindent csak kitalált, mert valaki erre kényszerítette.

 

Így a rendőrségnek ugyanattól a tanútól két ellentétes állítású vallomás állt a rendelkezésére. A NAKA ennek ellenére újra megnyitotta az ügyet, és elkezdett újabb tanúkat kihallgatni.

 

Vizsgálati fogságba kerültek a Basternák gyilkossággal vádolt személyek, köztük a Most-Híd korábbi politikusa

 

A NAKA újra megnyitotta az ügyet

 

Először a börtönbüntetését töltő Štefan Kaluz nyelve eredt meg. Addigi hallgatását azzal magyarázta, hogy féltette saját és családja biztonságát. Kaluz biztonságiőrként dolgozott Borbély Ferenc nyomozóirodájánál, akit Sýkora-klánhoz köthető maffiózóként tartanak számon. Itt ismerkedett meg Vladimír Mosnárral is. Kaluz nagyot akart szakítani, Mosnár ezt használta ki, és megbízást adott neki. A két férfi először a gyilkosság előtt mindössze két nappal ült le tárgyalni a dologról. Basternák meggyilkolásáért Mosnár 10 ezer eurót kínált Kaluznak, aki bár kevesellte a pénzt,de Mosnár újabb munkákat ígért a férfinak.

 

A rendőrség január végén három személyt vett őrizetbe a Basternák-gyilkosság kapcsán: Vladimír Mosnárt, Romans Ostružlíkot és Ladislav V-t, akinek a rendőrség munkáját kellet figyelnie, mint városi rendőr, erre volt is lehetősége. Zsuzsová a Kuciak-gyilkosság miatt már jó ideje vizsgálati fogságban van.

 

Jelenleg ott tartunk, hogy Mosnár nem hajlandó vallani, Zsuzsová mindent tagad, Ostružlík szintén. Andruskó Zoltán, a Kuciak-gyilkosság egyik egyik legfontosabb tanú-elkövetője viszont azt vallotta, hogy három évvel ezelőtt Zsuzsová megemlítette, hogy a Basternák-gyilkosságban vállalt szerepéről Marián Kočner is tud.

 

via Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.