Nyitókép forrása: tasr

 

A parlament mai ülésén elfogadta a Munkatörvénykönyv módosítását. A jelenlévő 137 képviselőből 136 igennel szavazott. A változtatások a koronavírus-járvány miatti rendkívül helyzetre próbálnak megoldásokat nyújtani. Mi változik?

 

Elfogadták! A koronavírus-járvány miatt módosul a Munkatörvénykönyv és a Foglalkoztatási törvény – Ez változik a munkanélküliek, a kismamák és az alkalmazottak számára

 

Az állam támogatja a munkáltatót azzal, hogy a kényszerből otthon maradt, de alkalmazotti viszonyban tartott munkás bérének egy részét átvállalja.

 hirdetes_300x300  

 

Támogatást kap az a munkáltató vagy egyéni vállalkozó (SZČO) is, akinek bevétele a korlátozások bevezetése, a vevők és megrendelők elmaradása vagy az üzemterület bezárása miatt visszaesett.

 

A munkáltató kötelezheti az alkalmazottat  az otthonról végzett munkára, illetve, ha az technikailag megoldható, az alkalmazott kérheti a home office lehetőségét.

 

Matovič: Akinek bevételei legalább 40 százalékkal estek vissza, halaszthatják a járulékok befizetését

 

Az a munkáltató, aki kénytelen volt leállítani vagy korlátozni a termelést, a jelenlegi 100 százalék helyett az átlagkereset nyolcvan százalékát lesz köteles kifizetni az adott munkásnak – de ez az összeg nem lehet kisebb a minimálbérnél.

 

A munkanélküli segélyt nem csak fél évig kapják meg a jogosultak, hanem egészen a válsághelyzet végéig. Mindenkinek, akinek munkanélküli segélyezése a válság ideje alatt járna le (visszamenőleg március 11-től) automatikusan meghosszabbítják a segélyezést a krízis végéig. Szlovákiában az átlagos munkanélküli segély nagysága havi 518 euró.

 

A parlament rábólintott egy új módosítójavaslatra is, amely lehetővé teszi, hogy a válság ideje alatt lejáró szülői támogatás (anyasági) után a szülő gyermekgondozási támogatást kapjon. Azoknak az anyáknak a helyzetén könnyítenének ezzel, akiknek lejár a szülő támogatás időszaka, de nem tudnak munkába állni, mert nem működnek az óvodák, nincs hol elhelyezniük a gyermeket.

 

A szociális járulékokat a válság ideje alatt NEM lehet készpénzben befizetni a Szociális Biztosító fiókjaiban, helyette banki betéttel, utalással vagy csekken kell rendezni.

 

Koalíciós Tanács és konzervatív-liberális egyensúly – Mit lehet tudni most a koalíciós szerződés tartalmáról?

 

A törvény lehetővé teszi, hogy azok a nyugdíjasok, akik eddig postai úton kapták életjáradékukat, egy kiválasztott hozzátartozójuk számlájára is küldethetik nyugdíjukat.

 

A Szociális Biztosító ideiglenesen eltörölte a minimálisan 10 százalékos késedelmi kamat kivetését a járulékokat későn befizetők számára. A járvány ideje alatt 0 százalékos lesz a késedelmi kamat.

 

Hogy a Szociális Biztosító kezelni tudja a több százezer betegsegélyről, munkanélküli segélyről, gyermekgondozási segélyről, anyasági támogatásról szóló kérvényt, azokat elegendő lesz elektronikusan elküldeni, a kérvényt hivatalos elektronikus aláírás nélkül is elfogadják.

 

A Munkatörvénykönyvbe bekerült, hogy nem lehet felmondani annak az alkalmazottnak, aki karanténban van, vagy a járvány miatt otthon kellett maradnia gyermekével annak gondozása miatt.

 

A munkáltatók ideiglenes megszabadulnak néhány bürokratikus nehézségtől, például  az új alkalmazott munkavédelmi iskolázásától.

 

Nem került be a munkatörvénykönyvbe az a passzus, miszerint a munkáltató legfeljebb 400 óra ledolgozására kötelezheti a munkást 12 hónapon belül, az otthon töltött és megfizetett napokért cserébe. Az intézkedés eredeti formájában ezt a 400 órát nem sorolta volna a túlórák kategóriájába, így semmilyen bérkiegészítés nem vonatkozott volna rá. Ez a passzus azonban nem került be a ma elfogadott csomagba.

 

Rendszeresen olvasol bennünket? Már havi 2 euró is nagy segítség számunkra, hogy még több hasonló cikket írhassunk!

 

A parlamenten átment a pPénzügyminisztérium által kezdeményezett intézkedéscsomag is – ezt 141 képviselőből 141 támogatta. Eszerint:

 

  • A járvány idején nem kell adóbevallást leadni, és átmenetileg felfüggesztik a jövedelemadó-befizetési kötelezettséget is.
  • Az éves bérelszámolások, könyvelési zárások, éves beszámolók és audítori jelentések leadási határidejét is kitolták
  • Felfüggesztették az adóvégrehajtási eljárásokat, egyes adóellenőrzéseket, kivéve az áfavisszaigénylésre vonatkozókat
  • Kitolták a 2 százalékos adó felajánlásának határidejét
  • A falvak, városok és megyék 2021-ig  a folyó kiadások (bežné výdavky) kifizetésére a tartalékalapból (rezervný fond), a tőkejövedelmekből (kapitálové príjmy) és hitelekből is meríthetnek forrásokat.
  • A harmadik országokból (unión kívülről) importált egészségügyi eszközök esetén ideiglenesen eltörölték a vámilletéket és az áfát.
  • Nem kerülnek a járvány idején nyilvános feketelistára azok, akik elmulasztották befizetni az áfát az adót.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.