Nyitókép: Attila Érsek/TASR

 

Frissítve: Ápr. 4: 02.02 Érsek Árpád (Most-Híd) korábbi közlekedésügyi miniszter és listavezető fia, Érsek Attila saját vállalkozásának irányítása mellett egy állami tulajdonú vállalatban is dolgozott, ahol 2018-ban az átlagfizetés 2600 euró volt.

 

A vállalat szálai a Most-Híd oligarchájának tartott Czucz Istvánhoz vezetnek. Májustól azonban már nem lesz a Tárolási Vállalat (Spoločnosť pre skladovanie) munkatársa, ugyanis öt nappal az Aktuality.sk érdeklődése után benyújtotta a felmondását.

 

 hirdetes_400x285  

A most-hidas Érsek Árpád elsőszülött fia, Attila május 1-től már nem lesz előkelő pozícióban az állami Tárolási Vállalatnál, amely kőolaj tárolásával foglalkozik, és éves bevétele több millió euróra rúg.

 

Az állami tulajdonú vállalatot a Transpetrol és az Állami Tartalékalap – akkor még Kajetán Kičura vezetésével – közösen alapította.

 

Érsek Attila. Kép forrása: Korzár-SME

 

Érsek Attila Ján Ďurišin igazgatása alatt kapott metrológiai (mérésügyi) menedzseri posztot az állami vállalatban. Ďurišint később Attila apja, az akkori közlekedésügyi miniszter, Érsek Árpád kinevezete a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) élére.

 

A politikus elsőszülött fia az állami vállalatnál betöltött pozíciója mellett saját vállalkozását (Cykloprojekt, s.r.o.) is menedzselte, ami elmondása szerint Pozsony legnagyobb kerékpármegosztó rendszerét működteti. Ezek a Körkép.sk információi szerint a Világi Oszkár által irányított Slovnaft segítségével beindított sárga kerékpárok lehetnek. Érsek Attila az elmúlt években az ország több városában igyekezett megvetni a lábát a kerékpárkölcsönzéssel. A legtöbb helyen az ilyen városi projektek Uniós pénzből vannak finanszírozva. Galántán a helyi főellenőr, Pallya Gábor kerek-perec kimondta, hogy a helyi projekt kiírása pontosan Érsekre van szabva. Ő maga visszautasította a vádakat.

 

Bár az Aktuality.sk többször is kereste Érsek fiát a munkahelyén, és több alkalommal az irodájába is telefonáltak, egyszer sem jártak sikerrel.

 

„Ő havonta egyszer, kétszer, legfeljebb ötször jár be“

 

– mondta az egyik portás, miután Érsek Attilát többször sem lehetett utolérni a Tárolási Vállalatnál.

 

Az oligarchákhoz fűződő viszony

 

A Tárolási Vállalat igazgatója 2019-ig Gabriela Ondrušová volt, aki a múltban annak a Realitná elnevezésű cégnek dolgozott, ami később brtagozódptt Czucz István Trajekt Plus cégébe. Mint ismeretes, Czucz István oligarchát a Most-Híd támogatójaként tartják számon. Ondrušová cáfolta, hogy Czucznak bármilyen befolyása lett volna arra, hogy őt nevezzék ki az állami tulajdonú vállalat élére.

 

Czucz korábban a Transpetrolt igazgatta, ahol sok olyan név fordult meg, amelyek Bugár MKP-s, később most-hidas politikusaihoz köthetők. Czucz, aki Bugár egykori somorjai szomszédja 2018-ban a Maldív-szigeteken találkozott a Most-Híd elnökével, amit Bugár csak másfél évvel később vallott be. A Czucz Istvánhoz fűződő barátságot korábban Érsek Árpád ex-miniszter is beismerte.

 

Érsek fiának távozásával azonban továbbra is olyan hangzatos nevek maradnak az állami vállalatnál, mint Robert Nemcsics egykori gazdasági miniszter, vagy amár említett Gabriela Ondrušová.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.