Nyitókép: tasr

 

Igor Matovič szlovák miniszterelnök szombaton 11.00 órától a Sobotné dialógy rádiós politikai műsor vendége volt. A kormányfő a műsorban többek között arról is beszélt, hogy Szlovákiában jelenleg csak egy koronavírus-fertőzött beteg állapota kritikus.

 

Matovič a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy biztosan nem szabad további üzleteket is megnyitni, ahogy más bevezetett szigorításokon sem szeretne lazítani. Mint fogalmazott,

 

„Nem akarok olyan kormányfő lenni, akinél meghalnak az emberek. (…) Számomra az élet védelme a prioritás”

 

 hirdetes_300x300  

Arra a kérdésre, hogy mikorra sikerül elérni a napi 3-ezres tesztelésszámot, nem adott egyértelmű választ, úgy fogalmazott, hogy kormánya az adott helyzetben mindent megtesz, amit tud.

 

Lesz húsvéti locsolkodás?

 

A közelgő húsvéti ünnepekkel kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy kérte a válságstábot a kijárási tilalom elrendelésére, szerinte ez a kemény intézkedés most célravezető lenne. Azt azért hozzátette, hogy lennének kivételek – például a munkába járás, vagy a bevásárlás.

 

Amennyiben a szakemberek vasárnapi konzíliuma úgy dönt, hogy egyetért és javasolja a kijárási tilalom átmeneti elrendelését, úgy az Matovič szerint péntektől vasárnapig tartana, esetleg tovább, ha a helyzet azt megkívánja. Megjegyezte, hogy ezzel kapcsolatban még nem született hivatalos döntés.

 

Matovič kifejtette, hogy attól tart, az ünnepek alatt nem lennének annyira fegyelmezettek, mint egyébként.

 

Felmerült a kérdés, hogy ki ellenőrizné, hogy az emberek betartják-e a korlátozást. Matovič erre azzal felelt, hogy megkérné a rendőrséget vagy a katonaságot.

 

Kemény kritika a sajtónak

 

Az utóbbi napokban sokat ragozott blackouttal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy lényegében már most is blackout van az országban. A gazdaság részben ki van kapcsolva, az emberek mozgását pedig sikerült 70 százalékkal lecsökkenteni. Ettől függetlenül továbbra is kitart amellett, hogy még ennél is komolyabb leállásra lenne szükség.

 

Matovič a műsorban kritizálta a Sme és az Denník N napilapokat, amiért szerinte első szavait a blackoutról helytelenül közölték le, és ezzel feleslegesen és felelőtlenül rémisztették meg az embereket az ország „kikapcsolásával”.

 

„Nem abban a helyzetben vagyunk, mikor minél rosszabbat csinálunk Matovičnak, annál jobb. (…) Lehet, hogy nem a megfelelő pártból vagyok, úgy értem, a PS-Spoluból”

 

A kormányfő elmondása szerint ha az elképzeléseinek megfelelően bevezetnék a blackoutot, akkor szigorúbban kellene őrizni a határokat, és azokat a cégeket kapcsolnák ki, amelyeknek „nem ártana” az intézkedés. Matovič a műsorban kritizálta Richard Sulíkot és Veronika Remišovát is, amiért lesöpörnék az asztalról a javaslatot „anélkül, hogy annyi információjuk lenne, mint nekem”.

 

Még a szeptemberi iskolakezdés sem biztos?

 

Matovič a rendelkezésére álló adatokra, elemzésekre hivatkozva azt mondta, hogy ha a járvány az érvényben lévő intézkedések mellett is tovább terjed, akkor egy év múlva körülbelül ugyanannyi fertőzött lesz, mint most. Épp ezért szerinte el kellene köteleznie magát mindenkinek, és egy hónapra szigorúbb korlátok között kellene élni.

 

A kormányfő a műsorban beszélt egyebek mellett az iskolák megnyitásáról is. Szerinte ha nem fogadnak el ennél is szigorúbb intézkedéseket, akkor

 

„Mondjuk meg az igazat az embereknek, hogy a gyerekeik ebben az évben nem mennek iskolába.”

 

Matovič szerint egyelőre még az sem biztos, hogy szeptemberben indulhat az új tanév.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.