Nyitókép forrása: HNOnline.sk

 

Az I. Fico-kormány idején, a magyarországi kedvezményes honosításról szóló törvény ellen elfogadott állampolgársági törvénymódosítás miatt eddig 3300 ember vesztette el szlovák állampolgárságát.

 

2015-ben a II. Fico-kormány ugyan lehetővé tette bizonyos körülmények mellett az állampolgárság visszaszerzését külön kérvény alapján, maga az elv azonban továbbra is egyértelműen szembe megy az alkotmánynak, amely kimondja, hogy senkitől sem vehető el akarata ellenére állampolgársága.

 

A visszahonosítási eljárás keretében április 30-ig 1037 személy kérvényét hagyta jóvá a belügyminisztérium, ők azok, akik visszakapták állampolgárságukat.

 hirdetes_300x300  

 

 

Az állampolgársági törvényt bevallottan azért vezették be, hogy megakadályozzák, hogy a felvidéki magyarok tömegesen igényeljenek magyar állampolgárságot. A törvényt ugyan többször megpróbálták enyhíteni, de sosem volt kellő politikai akarat. Pedig vizsgálta az Alkotmánybírósági is 2013-ban – ám akkor azt a „kényelmes” határozatot hozták, hogy nem tudják megállapítani a törvény alkotmányellenességét.

 

Az belügyminisztérium jelenleg hivatalos álláspontja szerint nem zárja ki a törvény módosítását, ám ez jelenleg nem prioritás, mindenekelőtt a koronavírus-járványra összpontosítanak.

 

A belügyi tárca ma az OĽANO-é, a kampány idején még arról beszéltek, bizonyos megkötésekkel, de módosítanák a jelenlegi törvényt. Azt azonban elég egyértelművé tették, hogy a magyar állampolgársággal kapcsolatban elsősorban a szavazati jog vet fel kérdéseket.

 

Illúziórombolás a kettős állampolgárság kérdésében

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.