Nyitókép: Facebook/Reprofotó

 

Az ország vezető szakorvosaival folytatott 3,5 órás tárgyalás után Igor Matovič kormányfő megtartotta vasárnap esti sajtótájékoztatóját.

 

 „Nagy ünnep áll előttünk, de emellett sajnos egy nagy járvány küszöbén is állunk, ami nagy valószínűséggel az elmúlt száz év legnagyobb járványa lesz”

 

– mondta a sajtótájékoztató elején Marek Krajčí egészségügyi miniszter, majd átadta a szót egykori elődjének.

 hirdetes_300x300  

 

Andrea Kalavská volt egészségügyi miniszter először is köszönetet mondott a nemzetnek azért, hogy felelősségteljesen viselkednek, másodszor pedig az előző és a jelenlegi kormánynak mondott köszönetet az elfogadott óvintézkedések bevezetése miatt.

 

„Jelenleg azok közé az országok közé tartozunk, ahol a járvány terjedése nagyon alacsony szinten áll. A mi célunk az, hogy a fertőzöttek száma továbbra is a lehető legalacsonyabb maradjon. A mai tárgyalás eredményeként szeretnénk nagy köszönetet mondani a polgároknak és arra kérni őket, hogy továbbra is úgy cselekedjenek, ahogyan eddig”

 

– mondta Kalavská, majd hozzátette:

 

„Szeretnénk felszólítani a polgárokat arra, hogy korlátozzák az utazásaikat. Lényegében semmi más nem változik. Az összes óvintézkedés érvényben marad: továbbra is szájmaszkot kell hordani, a természetben folytatott séták pedig ajánlottak. Mi csak azt szeretnénk, ha a polgárok nem utaznának a hozzátartozóik után a húsvéti ünnepek alatt” .

 

Facebook/Reprofotó

 

Igor Matovič kormányfő elmondása szerint a mai találkozó eredményeit holnap a kormány elé tárja, hogy óvintézkedéseket fogadjanak el a húsvéti utazás korlátozása érdekében. A ma meghozott döntések alapján javaslatot fog tenni arra, hogy április 8-tól 13-ig korlátozásokat vezessenek be néhány kivétellel. Ilyen kivételnek számít a munkába való utazás, a bevásárlás, az orvoslátogatás, a járáson belüli természetlátogatás, a temetés, illetve a hozzátartozó gondozása.

 

„Előfordulhat, hogy idén elmegyünk meglocsolni a nagymamánkat, de jövőre már nem lesz kit meglocsolnunk. Az utazás most annyit jelent, hogy valakinek halált ajándékozunk”

 

– jelentette ki Matovič, majd hozzátette:

 

„Ez egy kisebb vizsga az előttünk álló nehéz időszak előtt”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 47 olvasónak tetszik ez a cikk.