Nyitókép forrása: cas.sk

 

Nagyon fontos, hogy továbbra is önfegyelmet gyakoroljunk és ne építsük le azt, amit eddig sikerült a járvánnyal szembeni harc során elérnünk – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő ma délután a kormányfővel és a házelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

 

Čaputová, Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök és Boris Kollár (Sme rodina) házelnök találkozójára az államfő kezdeményezésére került sor. Ez az előző kormányok idején is működő három legfőbb közjogi méltóság hivatalos találkozója keretében valósult meg.

 

A köztársasági elnök beszédében volt néhány furcsaság. Például a tegnapi napon ülésező szakmai bizottságnak köszönte meg, hogy a húsvéti ünnepekre vonatkozóan a lakosság mozgásának korlátozását javasolta, nem a mellette álló Igor Matovičnak, aki egyébként először vetette fel ezt a lehetőséget.

 hirdetes_300x300  

 

Úgy fogalmazott, hogy a „lépések, amelyeket tettünk“ a koronavírus elleni harcban, hatékonynak bizonyultak (bár az nem teljesen világos, milyen döntések meghozatala köthető e tekintetben az elnöki palotához).

 

Čaputová felsorolt három pontot is, amelyet szerinte be kellene tartani a nyilvánossággal folytatott kommunikáció és tájékoztatás során:

 

  • több konkrétumot és kevesebb olyan javaslatot kellene közölni az emberekkel, „amelyeknek még nincsenek egyértelmű körvonalai”;
  • több mérlegelésre és megnyugtató nyilatkozatra van szükség;
  • kevesebb bizonytalanságot keltő kijelentésre van szükség, az államfő szerint ugyanis a lakosság izoláltságában a szellemi egészség megtartása is fontos szempont.

 

Ezek a pontok egyértelműen Igor Matovič kormányfő korábbi kommunikációira vonatkoznak, aki nyíltan beszélt a sajtótájékoztatókon a blackoutról, a „leállásról”. Megjegyezzük, a sajtó volt az, amely az ország teljes leállításával és határzárral azonosította az intézkedést – utólag Matovič sem győzte hangsúlyozni, hogy nem teljes leállásról van szó, hanem a lakosság mozgásának a jelenlegi 70 helyett 90 százalékos korlátozásáról.

 

Ugyanakkor méltatta a kormány munkáját, a határozottan és gyorsan elfogadott intézkedéseket és törvényeket, és szerinte más országok teljesítményével összehasonlítva a szlovák kormány „nagyon jól“ megfelel a kihívásoknak.

 

Kollár konszenzust ígér, Matovič a rossz hírekhez szokott hozzá

 

Boris Kollár köszönetet mondott Čaputovának, amiért a három legfőbb közjogi méltóság találkozójának ismételt összehívásával folytatja ezt a fontos „hagyományt”, és ígéretet tett, hogy a parlament elnökeként mindent megtesz, hogy a rengeteg gyorsított eljárásban elfogadott törvényt konszenzussal fogadja el a törvényhozás.

 

Igor Matovič is megköszönte, hogy az államfő kezdeményezte a találkozót, elmondta, hogy arról is tájékoztatta az elnököt, hogy még „távolról sem nyertük meg a háborút” a koronavírussal szemben.

 

„Mondhatnánk, hogy a statisztikánk egész jó, ha a kormány aggódna amiatt, hogy hatalmas járványgócok alakulnak ki a nyomortelepeken, ahol engedélyezték az önkéntes karantén lehetőségét. (…) A következő hetekben az lesz a központi kérdés, hogy lazíthatunk-e az intézkedéseken. Én azonban a rossz hírekhez szoktam hozzá az elmúlt hetekben. (…) Még nem jött el az intézkedések lazításának ideje”

 

mondta a kormányfő a találkozó után.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!