Nyitókép: Mária Šimoňáková

 

Két járáson belül három települést is sikerült meglátogatnia annak a zsigrai (Iglói járás) roma férfinak, akinek pozitív lett a koronavírustesztje.

 

A roma férfi jelenleg a családjával együtt a rihnói (Gölnicbányai járás) házában tartózkodik karanténban. Amiatt, hogy a férfi nem tartotta be a 14 napos izolációt, mintegy száz másik ember került karanténba. Hétfőn pedig 40 fokos lázzal szállítottak a kassai infektológiai osztályra egy férfit, aki kapcsolatba került a koronavírusos romával.

 

 hirdetes_300x300  

Kétszer hozott haza embereket Angliából

 

Április 5-én, vasárnap került sor a zsigrai (Žehra) roma közösség tesztelésére. Hétfőn pedig már ismert volt, hogy a 40-es éveiben járó rihnói (Richnava) férfi, akinek az állandó lakhelye Zsigrán van, koronavírussal fertőzött.

 

A férfi a családjával együtt – a feleségével és a nyolc gyerekével – március 30-án jött haza Angliából. Mindnyájuknak abszolválniuk kellett volna a 14 napos karantént, ám az előírást nem tartották be.

 

A férfi ugyanis visszatért Angliába, hogy hazahozza a további rokonokat és ismerősöket. Mindez április 5-én, a tesztelés napján történt.

 

A férfi ezek után még részt vett a zsigrai lakótelepen celebrált istentisztelen is, ahol a rokonai laknak. A SME információi szerint a férfi több mint 60 személlyel került kapcsolatba.

 

Lenka Ivanová, a kassai rendőrség szóvivője megerősítette, tudomásuk van arról, hogy a kormány rendelkezésével ellentétben istentiszteletet tartottak. A szóvivő szerint a rendőrségnek sikerült azonosítania az összes személyt, aki részt vett a szertartáson – őket a családtagjaikkal együtt karanténba helyzeték.

 

A roma férfi állítólag az összes 38 személyt megnevezte, akikkel Zsigrán kapcsolatba került. Elsősorban a közeli családtagokról – testvérekről, sógorokról, sógornőkről, azok gyerekeiről és a szomszédokról van szó. Őket a helyi alapiskolában helyezték karanténba.

 

A koronavírusos roma kétszer is megjárta Angliát, de egyszer sem vonult karanténba

 

Létánfalván 44-en kerültek miatta karanténba

 

Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy a roma férfi azzal bizniszelt, hogy embereket hordott haza külföldről.

 

Amikor másodszor tért vissza Szlovákiába, egy hattagú családot is magával hozott Létánfalvára (Letanocve). A település polgármestere elmondta, ezek az emberek hosszú órákon keresztül egy autóban utaztak, majd egy olyan lakásba tértek haza, ahol további hét rokonuk él.

 

A zsigrai koronavírusos férfivel egy másik autó is jött Angliából – ebben az autóban további öt ember utazott. A polgármester szerint hétfőn este mentőautó állt annak a lakásnak a közelében, amelyben az Angliából hazatért család lakik, és egy lázas férfit szállítottak Kassára.

 

A polgármester elmondása szerint az egész lakóházat lezárták és összesen 44 személy helyeztek karanténba. Az Angliából hazatért Létánfalván élő családot szombaton fogják tesztelni.

 

A polgármester nem érti, hogy a férfi miként tudott kétszer is átmenni a határon úgy, hogy senki sem ellenőrizte.

 

A felelőtlen zsigrai roma esetével az iglói székhelyű Regionális Közegészségügyi Hivatal foglalkozik. A férfi nagy valószínűséggel nem fogja 250 eurós bírsággal megúszni az esetet.

 

Még a lelkésszel is kezet fogott

 

A Szlovákiai Apostoli Egyház lelkésze azt állítja nem került sor istentiszteletre, továbbá azt is tagadja, hogy egy kehelyből ittak volna. Azt azonban elismerte, hogy kapcsolatba került a fertőzött férfival, akivel még kezet is fogott, így azóta karanténban van.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.