Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Szlovákiai kutatók új koronavírus-tesztet fejlesztetek ki – jelentette be Robert Mistrík, az állandó válságstáb tagja Igor Matovič kormányfővel közös sajtótájékoztatóján.

 

A tervek szerint 100 ezer PCR (tehát megbízható genetika-alapú) teszt gyártását indítják be az engedélyezés után. A fejlesztést az ESET informatikai nagyvállalat támogatta, az első 100 ezer darabot pedig a cég költségére a szlovák állam ajándékba kapja.

 

„Azt akarjuk, hogy Szlovákia önálló legyen tesztelés tekintetében”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Mistrík, aki maga is részt vett a PCR tesztek fejlesztésében, de a kulcsszerepet Pavol Čekan játszotta.

 

Matovič kormányfő méltatta az ESET és a kutatók kezdeményezését, mint mondta, az új kormány elsődleges célja a beiktatása óta az volt, hogy jelentősen növelni tudják a tesztek számát. Jelezte, hogy a most kifejlesztett tesztek megfelelnek az Egészségügyi Világszervezet protokolljának.

 

A jelen lévő, fejlesztésben részt vevő kutatók elmondták, hogy az általuk kidolgozott PCR teszt a SARS-CoV-2 vírus Szlovákiában megjelent törzséhez készült, így korábban kimutatja jelenlétét a szervezetben, mint egy másik PCR teszt.

 

Az új teszteket közben már a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikus Kutatási Központjában is tesztelik, a pontosságát mérik fel, ezt követően jöhet a hivatalos engedélyeztetés, ami után a tömeggyártás következik.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.