Nyitókép: Ján Krošlák

 

Az április 8-tól (szerda) április 13-ig (hétfő) érvényben lévő kijárási tilalom ideje alatt minden ellenőrzött polgárnak hiteles módon – pl. a munkaadótól származó igazolással vagy vállalkozói engedéllyel – kell igazolnia a kijárási tilalom alóli kivételt.

 

A rendőrség minden egyes esetet le fog ellenőrizni, ezért arra is szükség lesz, hogy az illető igazolja a személyazonosságát, megadja a telefonszámát, az úti célját és azt, hogy mi célból indult útnak.

 

 hirdetes_810x300  

„Aki nem fogja tiszteletben tartani a mozgáskorlátozást, azt a rendőrök visszafordítják és bírságot kap”

 

– tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

Aki nem igazolja magát hitelesen, azzal kérdőívet töltetnek ki

 

A rendőrség a járáshatárok mentén is ellenőrzéseket tervez. Felhívták a figyelmet arra, hogy a járáshatárokon való átkelés során azok képeznek kivételt a korlátozás alól, akik munkába mennek/onnan jönnek, illetve a vállalkozásuk miatt utazni kényszerülnek. Emellett azok számára is engedélyezve van az utazás, akiknek sürgős kivizsgálás miatt egészségügyi intézményt kell felkeresniük, illetve egy közeli hozzátartozót vagy rokont kell az intézménybe kísérniük. A korlátozás alól szintén kivételt képez a közeli hozzátartozó temetésén való részvétel is.

 

Robert Mikule (OĽaNO) belügyminiszter azt tanácsolja a polgároknak, hogy hiteles módon igazolják magukat.

 

„Amennyiben ez nem így történik, számoljanak azzal, hogy a rendőrök kérdőívet fognak velük kitöltetni, amit aztán ellenőrizni fogunk”

 

– figyelmeztetett Mikulec.

 

A rendőrség a közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy a járőrök a Szlovák Fegyveres Erők tagjaival az összes olyan gépkocsit ellenőrizni fogják, amelyek áthaladnak a járásokon keresztülvezető autópályákon, illetve az I. és II. osztályú utakon. A rendőrök továbbá arra a kérik a sofőröket, hogy amennyiben nem szükséges, ne utazzanak, ugyanis az ellenőrzést ismételten végre kell hajtani, ami torlódást okozhat az utakon.

 

Mindenki vigye magával a személyi igazolványát

 

A járáson belül, illetve Pozsonyban és Kassán a kijárási tilalom alól kivételt képez a bevásárlás, a gyermek számára biztosított ellátás, a kutyasétáltatás, a tankolás, a szomszédnak való segítség, illetve az alapvető életszükségletek bebiztosítása másvalaki számára. Emellett a kijárási tilalom alól szintén kivételt jelent a gondozásra szoruló rokon, illetve közeli személy ápolása, valamint a természetjárás.

 

„Mindenki, aki elhagyja a lakhelyét, vigye magával a személyi igazolványát”

 

– hangsúlyozza a rendőrség.

 

A rendőrök a közterületeken is ellenőrzéseket fognak végezni azzal a céllal, hogy leleplezzék azokat a személyeket, akik átlépték a járáshatárt. A rendőrök azt is hozzátették, azokra a személyek, akik megszegik a rendkívüli óvintézkedést vagy a karantént, bírság vár. A karantén megszegéséért 1659 eurós bírságot rónak ki, ha pedig valakit szájmaszk nélkül látnak, 1000 eurós pénzbüntetést kap.

 

„Amennyiben a polgár hazugságra vetemedik, a mozgását utólagosan a fedélzeti kamerák felvételei alapján ki lehet majd értékelni, így a szankciót sehogy sem fogja elkerülni”

 

– zárták le a rendőrök.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!