Nyitókép forrása: sme.sk

 

A járáshatárok átlépését is korlátozó, ma életbe lépő kijárási tilalom általános rendőri ellenőrzésekkel indult. A hatóságok különösen a főváros határánál minden egyes autót ellenőriztek, hogy kivételt élveznek-e a kijárási tilalom alól.

 

Nem kellett hozzá sok idő, a forgalom a fővárosban és környékén is összeomlott, az utak bedugultak, a sofőrök több órás várakozási idővel számolhattak.

 

Az Igor Matovič kormányfő által szorgalmazott kijárási tilalom így teljesen új megvilágításba került, és megjelentek az első komolyabb repedések a kormánykoalíción.

 hirdetes_810x300  

 

Kormánypárt ellenzéki retorikával? 

 

Elsőként az SaS-es Marián Viskupič írt méltatlankodó facebook-bejegyzést a korlátozások miatt, majd Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter is élesen kritizálta a kormányfőt. Azzal érvelt, hogy míg évi 800 influenzában életét vesztő áldozat miatt „nem semmisítjük meg” a gazdaságot, 500 koronavírusos fertőzött miatt már igen. A könnyelmű kijelentés Sulík részéről nem meglepő, már kezdetektől az intézkedések redukálása mellett érvel, hogy a vállalatok kedvére tegyen – ráadásul nem az övé az egészségügyi minisztérium, hogy a következményekkel számolnia kelljen.

 

Az sem mellékes, hogy gazdasági intézkedések terén egyébként az SaS nem nagyon tud reflektorfénybe kerülni, mert ott az érdemi döntéseket az OĽANO kezében lévő pénzügyminisztérium és a Sme rodina vezette munkaügyi tárca hozza meg, így Sulík a kispadról igyekszik magát köztudatban tartani hol óvatos, hol demagóg kritikákat megfogalmazva.

 

Tény azonban, hogy valami nagyon félrecsúszott a kijárási tilalom első napján, és a jelenlegi információk szerint kommunikációs zavar léphetett fel. Igor Matovič hétfői sajtótájékoztatóján még azt nyilatkozta, hogy csak szúrópróba szerű ellenőrzésekre kerülhet sor az utakon. Mást közölt a nyilvánossággal ugyanakkor Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter, aki a TA3 műsorában szintén hétfőn még minden egyes autó ellenőrzéséről beszélt annak érdekében, hogy minimumra csökkentsék a forgalmat.

 

Sulík megjegyzése után Matovič ma a facebookon azt írta, hogy a rendőrségnek ritkítania kellene az ellenőrzéseket, ezt azonban később törölte, majd a koalíciós partnereihez címezve új bejegyzést írt:

 

„Hiszem, hogy a nyilvánosságra hozott információk alapján abbamarad koalíciós partnereink folyamatos követelőzése, hogy nyissuk ki az összes üzletet az országban, ahogy az is, hogy influenza-szerűvé bagatellizálják a COVID-19-et. Remélem felfogják, hogy mennyire felelőtlen a viselkedésük, amikor meggondolatlan kijelentéseikkel aláássák a húsvéti korlátozások betartását”

 

fogalmazott a kormányfő.

 

Matovič azonban egyúttal még az előző kormány által hivatalba ültetett Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt tette felelőssé a kialakult helyzetért, aki viszont azzal védekezik, hogy a hivatalos kormányrendelet szellemében járt el.

 

A délután folyamán Matovič Mikulec belügyminiszter társaságában az államfőnél is járt. Zuzana Čaputová ezt követően közölte, hogy a miniszterelnök és a miniszter is biztosították őt, hogy a továbbiakban csak szúrópróba szerű ellenőrzésekre kerül sor.

 

És persze nem hagyhatta ki a ziccert Peter Pellegrini (Smer) sem, aki a szintén a facebookon azt írta „Így néz ki a káosz a miniszterelnök rendezésében. Amikor kicsúszott a helyzet a kezéből, mindent a rendőreink és a katonáink nyakába varrt” – mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.