Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Ján Balciar fizetését korábban a katonai hírszerzést ellenőrző parlamenti bizottság is vizsgálta, és bár a képviselők nem adhatták ki az összeget a nyilvánosságnak, megrökönyödésük szemmel látható volt. Nem csoda, a kormányváltás miatt március végén önként távozott Balciar katonai hírszerzési főigazgató mesés, két tucat ingatlanból álló vagyona mellett több ezer eurós fizetéseket vett fel.

 

A hírt először az Aktuality.sk közölte. Az infotörvényre hivatkozva kikérte a vonatkozó adatokat, amely szerint Balciar csak februárban 12 ezer eurós fizetést vihetett haza, a járulékok levonása után ez nettó 8304 eurót jelent – mások ezért a pénzért tíz hónapot dolgoznak, ráadásul ez a bér még a védelmi miniszterénél is nagyobb.

 

Balciar a múltban mesés ingatlanvagyona miatt volt kénytelen magyarázkodni. Még ha csak a tátrai Tále vidéken lévő 15 apartman árát vesszük is alapul, az értéküknek megfelelő 2 millió euróért Balciarnak 250 hónapon keresztül, tehát nagyjából húsz évig kellett volna a februári fizetését félretennie az ingatlanok megvásárlásához. A teljes ingatlanvagyon értéke (beleértve a rimaszombati és a horvátországi házakat) hárommillió euróra tehető.

 hirdetes_300x300  

 

Andrej Danko jóbarátjának még a sofőrje is 4500 eurót keresett a védelmi tárcánál

 

Maffiózók a háttérben

 

Az Aktuality.sk oknyomozása szerint nem csak az ingatlanvagyonra fordított pénz származása kérdőjeleződik meg Balciar esetében, hanem az is, hogy mennyiért vásárolta a szóban forgó hétvégi házakat és apartmanokat. Balciar korábbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy közel négyszer olcsóbban jutott hozzájuk, mint ahogy utalt rá.

 

Nem túl életszerű, hogy egy száz négyzetméteres tátrai, attraktív helyen lévő apartmanhoz bárki hozzá tudna jutni 40 ezer euróért – a piaci ár ugyanis 150 ezer euró körül mozog.

 

Balciar a tátrai Tále vidéken több hétvégi házzal rendelkezik, házanként három apartmannal. Ezek között van olyan, amelyet egy bizonyos Pavlov Pančíktól vásárolt, aki korábban kapcsolatban állt a Mikuláš Černák – Ján Klán maffiózópárossal. Pančík 17 ezer euróért vásárolta meg a szóban forgó hétvégi házat a védelmi minisztériumtól, mert a magasabb árat kínáló vevő „családi okok miatt” visszavonta ajánlatát.

 

Balciarnak ingatlanjai vannak Rimaszombatban, és Solymos László és Gál Gábor (mindketten a Most-híd volt miniszterei) szomszédságában Horvátországban is van egy luxusapartmanja

 

Korábban a rendőrség is foglalkozott Balciar vagyonának eredetével, ám jó szlovákiai szokás szerint „nem történt bűncselekmény” címén leállították a nyomozást. A rendőrség a sajtóval nem közölte, hogy vizsgálta-e Balciar ingatlanjainak eredeti és vételi árait.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.