Szinte a koronavírus megjelenésével megegyező gyorsasággal vágtatott végig az interneten az a Körképen megjelent összefoglaló írás, mely a járvánnyal szembeni védekezésről, a megelőzésről és a vírus leírásáról szólt.

 

Szerzői gárdáját szlovákiai tudósok, medikusok, Phd. és egyetemi hallgatók alkották. A csoportot Monika Wikarska hozta össze, aki  az összefoglaló kezdeményezője is egyben. Az anyag először a Wikarska symbiotics FB oldalon került publikálásra.

A szlovák nyelvű összefoglaló magyar fordítása, annak szerkesztett, kiegészített verziója a legjobbkor jött. A járvány legelején, amikor nagyon sokan keresték az információt, ez a cikk pedig kielégítette az igényeket. Volt olyan olvasónk, aki azt írta, ilyen szintű és mélységű, ennyire jól érthető anyagot még kormányzati forrásokból sem kapott.

 

“A koronavírus egy perc alatt legyőzhető!” – Fiatal tudósok a koronavírusról: Minden, amit tudnod kell a veszélyről és a védekezésről

 hirdetes_810x300  

 

A magyar fordítást eddig több százezren olvasták a Körképen, maga a cikk 13 ezer feletti megosztásnál jár.

 

A fordítót, Boros Zsuzsa-Coachot kérdeztük.

 

Ön vállalkozó, life és business coach, ISO tanácsadó. Miért tartotta fontosnak az írás lefordítását?

 

Rengeteg információ, félinformáció, dezinformáció kering a neten. Mindenki azt szeretné tudni, mivel áll szemben, mi a COVID-19. Az összefoglalóra a Facebookon keresztül bukkantam rá. Mivel a végzettségem nekem is vegyészmérnök, a dolgok racionális, tudományos oldalát is nézem. Ez az összefoglaló annyira összeszedett, érthető, annyi tudományos magyarázatot tartalmaz, ami elég ahhoz, hogy megértsük, miről van szó. Sok időszerű, praktikus tanácsot is tartalmaz, amiknek a mindennapi életben hasznát tudjuk venni.

 

Külön tetszett, hogy megadták a hivatkozásokat, forrásokat. Lefordítottam, mivel úgy éreztem, egy ilyen összeszedett írás nagy segítség lehet mindenkinek, aki olvassa.  A tudás biztonságot ad, amire most legtöbbünknek szüksége van, a tanácsok pedig a fertőzés megelőzését segítik, tehát hogy mi mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ne legyünk betegek, illetve ne fertőzzünk másokat.

 

Elégedett a fogadtatással?

 

Nagyon örülök, hogy sokan elolvasták, és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. Úgy gondolom, nagyon sokan megtalálták a választ a kérdéseikre, és a mindennapokban is hasznos tanácsokra leltek.

 

Mire számít az elkövetkező hetekben, hónapokban a koronavírussal kapcsolatban?

 

Nem tudok mire számítani, jelenleg talán senki sem tudja a választ erre a kérdésre. Mekkora lesz itt a járvány, most hol tartunk, és meddig fogunk a korona vírus árnyékában élni. Azt tudom, hogy egyszer ennek is vége lesz.

 

Mindenki bizonytalan, hogy mit hoz a jövő, és ezt a bizonytalanságot, a kudarc érzését kell leküzdenünk, és főleg most kell kihozni a mindennapokból a legtöbbet, motiváltaknak, pozitív életszemléletűnek kell maradnunk. Megszoktuk, hogy a dolgok negatív oldalára fókuszáljunk inkább, mint a pozitívumokra, pedig azok erősítenek. Rugalmasabbnak, türelmesebbnek kell lennünk, és megoldás orientáltnak, tehát önmagunkon is kell dolgoznunk. Amit ma teszünk, döntés arról, mi lesz holnap. Carpe Diem.

 

Ez nap mint nap kihívás mindenki számára, mint life és business coach, ügyfeleimmel is ezen dolgozunk, hogy a problémákkal kapcsolatos nézőpontjukat megváltoztassuk.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, szemüveg és közeli
Boros Zsuzsa

 

Vállalkozóként én is, ügyfeleim is döntéseket kell, hogy meghozzunk ebben a helyzetben. Nyilvánosságra hozták végre a segítő csomagot az államtól, hoztak egy csomó rendelkezést is. Ezeket elemezve azt kell oldani, ami most van, hogy ebből a helyzetből az elkövetkező hetekben a lehető legkedvezőbbet hozzuk ki. Az nyilvánvaló, hogy a legtöbb kis és középvállalkozónak, kisiparosnak nem ez az éve lesz a legsikeresebb, sokuk számára sajnos a vállalkozás megszüntetését is jelenti és sokan el fogják veszteni a munkájukat is.

 

Ebben a helyzetben a meglévő „standard problémák” mellett a „speciális problémákat” is oldani kell, a lehetőségek gyors felkutatását, átállást más szolgáltatásokra, az erősségek kihasználását, a költségek csökkentését, a rendelkezések értelmezését. A lényeg a túlélés. Most kell mindent megtennünk ahhoz, hogy a következő hetek, hónapok lehetőség szerint jól alakuljanak.

 

Business és life coach ügyfeleimmel online, skype segítségével tartom a kapcsolatot, segítek abban, hogy rátaláljanak saját megoldásaikra. A Facebookon a carpediem business&life coaching oldalon keresztül, vagy messengerben felveheti velem a kapcsolatot.

 

Szeretnék a Körkép hasábjain továbbra is segíteni, terveim szerint elsősorban a kis és középvállalkozóknak, munkavállalóknak olyan információk megosztásával, amelyek létfontosságúak lehetnek, és olyan cikkeket írni, amelyek segíthetnek a mindennapok megélésében.

 

És hogy kicsoda Monika Wikarská, aki csapatával e remek írást megalkotta?

 

Monika Wikarska. Kép: Instagram

Monika kitanult kémikus, aki az emberi test biológiájának megértése után egy hatékony, természetes alapanyagokra épülő kozmetikum, a Wikarska symbiotics kifejlesztésén dolgozik. Nagy sikerű összefoglalójához hasonlóan ennek előállítása során is a tudományos ismeretekre épít, a természetes alapanyagok felhasználása során pedig ügyel a természet megóvására. Kozmetikuma ezért is különösen hatékony. Az első, limitált szériájú termékei nyáron kerülnek piacra. Fb-oldalának és Instagram profiljának követésével mi is azonnal értesülhetünk arról, ha a termék megjelenik. Hamarosan egy több nyelven elérhető weboldalt is  indít ezzel kapcsolatban.“

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.