Nyitókép: reprofoto (RTVS)

 

A vesztegzár alá helyezetett öt szepességi cigánytelepen nyugodt a helyzet. A rendre a rendőrség mellett a katonaság is ügyel. A térség azután került szerda este külön rezsim alá, hogy kiderült, a romatelepeken több tucat koronavírusos roma él. Többségük külföldről jött haza, és nem tartották be az otthoni karanténra vonatkozó előírásokat.

 

A katonaság lezár öt romatelepet több tucat koronavírusos cigánnyal

 

A rendvédelmi szervek a lakosság számára biztosították a víz, a gyógyszer és az élelmiszerellátást. Néhány lakos azonban a szlovák közmédia információi szerint a magas élelmiszerárakra panaszkodik. Ezeket kamionból biztosítják a vesztegzár alatt élőknek.

 hirdetes_810x300  

 

A romatelepeket hermetikusan elzárták a külvilágtól. Az oda vezető utakat felfegyverzett katonák őrzik, akik a szélesebb környéket is szemmel tartják.

 

Kép: reprofoto (RTVS)

 

A Korompán élő romák között a bezártság miatt már növekszik a türelmetlenség. Az RTVS riporterei többségüket a házak előtt csoportokba verődve, szájmaszk nélkül filmezte le.

 

Az ágostházi (Bystrani) és zsigrai romák arra panaszkodnak, hogy a kamionnal szállított élelmiszer drága.

 

Ágostházán (Bystrany) ezért egyesek helyi üzletkötőik segítségével vásárolnak, míg egy másik telepen a helyi romákat a karanténon kívül élő rokonság segíti a bevásárlással.

 

Az elzárt romatelepre húsvét szombatján érkezett meg a védőfelszerelésekkel ellátott egészségügyi dolgozók, akik segítik a napi élethez szükséges dolgok koordinálását. Bár ma jó idő volt, disznóölésre, grillezésre a romák körében nem került sor.

 

Miloš Pacovský, Zsigra polgármestere elmondta, hogy az elmúlt napok történései már a helyi romákat is felelősebb hozzáállásra kényszerítette. Ez köszönhető annak is, hogy az első fertőzött állapota már súlyosabb, szövődményei is vannak, így a helyiek is komolyabban veszik a megelőző-intézkedések betartását.

 

Rtvs/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!