Nyitókép: SME

 

Nincs könnyű helyzetben egyik, a magyarok körében nemrég még meghatározó politikai párt sem. A Most-Híd és az MKP esetében nemcsak sikertelenségük közös, hanem az is, hogy mindketten tisztújító kongresszusra készülnek.

 

A vegyespárt esetében a választásokon leszerepelt Bugár Béla átmenetileg visszavonult, az elmúlt hetekben kertjével, az udvarával és feleségével foglalkozott. Még rosszabbul járt Ravasz Ábel kampányfőnök, akit az új kormány egyik első lépéseként azonnal leváltott romaügyi kormánybiztosi posztjáról.

 

Már nem Ravasz Ábel (Most-Híd) a romaügyi kormánybiztos. Matovič szerint alkalmatlan volt

 hirdetes_810x300  

 

Mi több, Igor Matovič szakmai hozzáértését, kompetenciáját is megkérdőjelezte, amit Ravasz nagyon nehezen viselt.

 

Kérjük, támogasd a Körképet, hogy még több hasonló cikket írhassunk!

 

MKP

 

Az MKP-ról a választók után a stratégiai partner Budapest is sarkos véleményt fogalmazott meg. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt mondta, hogy a külhoni magyar pártoknak fel kell nőniuk a feladathoz, mert csak a magyarság már kevés a választási sikerhez.

 

Potápi: a határon túli pártoknak fel kell nőniük a feladathoz

 

Az MKP-ban mindenesetre túl nagy fejfájást nem okoztak ezek a szavak. Menyhárt József pártelnök a választások után lemondani sem akart, úgy kellett őt belekényszeríteni a döntésbe. Saját maga ugyanis legszívesebben csak felajánlotta volna lemondását a párt illetékes szervének. De miután az Országos Elnökség tagjai a zártkörű ülésen egymás után maguk jelentették be abdikációjukat, Menyhárt is kénytelen volt így tenni. Csakhogy ugyanazzal a lendülettel átmeneti vezetés is alakult, melynek tagjai egy-két kivételtől eltekintve az eddigi elnökség tagjai. Akik immár saját átmentésüket készíthetik elő.

 

A nemzetet mentené az MKP választási vereség után lemondott régi-új elnöksége

 

Választási kudarc ide vagy oda, minden megy tehát a régi kerékvágásban. A pártelnök a választások után is felveszi a havi 3 ezer euró körüli fizetést (+ havi 900 euró a megyei képviselőségért), (Kocur László „pártigazgató“ a havi kétezret) melyhez jár a szolgálati gépkocsi és az „ingyen“ benzin.

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy mégis milyen jogcímen kap fizetést a párt vezetése csak egy szűkszavú arrogáns válasz érkezett. Mégpedig, hogy

 

„kérdéseink irrelevánsak.“

 

Az MKP sajtóosztályánál a párt jövőjéről és az új vezetést választó tisztújító kongresszus várható időpontjáról is érdeklődtünk.

 

„A koronavírus-járványra való tekintettel e folyamat meghatározatlan időre el lett napolva”

 

– tudtuk meg.

 

Érdekes különbség tehát a két párt között, hogy míg a választási vereség után a Most-Híd esetében Bugár pártelnök és Ravasz kampányfőnök is távozott, az MKP-nál Menyhárt pártelnök és Őry Péter kampányfőnök a lemondás után is tagja az MKP fizetett vezetésének.

 

Most-Híd

 

A Most-Hídat jelenleg egy átmeneti elnökség, Solymos László, Pataky Karol, Agócs Attila és Peter Krajňák vezeti, akik más stratégiát folytatnak. Húsvét előtt bejelentették, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is mielőbb össze kell hívni a kongresszust, mert mint hangsúlyozták, „fontos, hogy a nemzeti kisebbségek és a régiók erős képviselete a jövőben is biztosítva legyen.“

 

Természetesen a Most-Hídnál is érdeklődtünk a jövőre vonatkozó kérdéseinkkel. A párt szóvivője, Magdeme Klára elmondta, hogy a vegyespárt az utolsó parlamenti választásokon elért rossz eredmény után sem engedheti meg, hogy a politikai palettán megkerülhető legyen.

 

„Éppen ezért szeretnénk mielőbb összehívni a kongresszust és új vezetést választani“

 

– tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy az új vezetés személyi összetételére vonatkozóan is vannak már elképzelések.

 

Solymos Lászlónál arra is kíváncsian voltunk, hogy látja a felvidéki magyar politika jövőjét az elkövetkező 4 évben.

 

„A pártnak meg kell újulnia, hogy visszaszerezze a választók bizalmát. Azt, hogy a szlovákiai magyar választók mit szeretnének, milyen elvárásaik vannak, február 29-én megüzenték. Tíz évnyi szembenállás és vádaskodás után azt szeretnék, ha közösen keresnénk a megoldásokat. Egyelőre parlamenten kívül, regionális szinten, ahol kiváló politikusaink vannak. Mindezt azért, hogy a következő választási időszakban a magyar politikai képviselet megerősödve térhessen vissza a parlamentbe.“

 

– tolmácsolta válaszát a Körképnek a Most-Híd sajtóosztálya.

 

Solymos már tavaly szeptemberben is hasonlóan nyilatkozott, miután az MKP-val való választási együttműködés elutasítása után lemondott a párt alelnöki posztjáról.

 

„Azt gondolom, hogy a Most-Híd és az MKP lehetne az alapja annak az együttműködésnek, mely biztosítaná a nemzeti közösségek erős képviseletét a régiókban és az új parlamentben,”

 

– nyilatkozta akkor lemondása után. Ugyanez az álláspont köszön most vissza a választások után is a Körképnek küldött válaszában.

 

A „magyar pártok“ együttműködésének fontosságát a Most-Híd Vörös Péter mai halálhíre kapcsán is külön kihangsúlyozta.

 

Elhunyt Vörös Péter korábbi parlamenti képviselő

 

Solymos akár az egyik favorit is lehet a Most-Híd kongressusán a pártelnöki tisztségre. Az új vezetés összetétele nagyban befolyásolja majd a két párt közeledését.

 

Egymásra utalva

 

Az biztos, hogy jelenlegi helyzetükben, ha újra vissza szeretnének kerülni az országos politika színpadára, egyikük sem lehet meg a másik nélkül. Mint ahogy a magyar kormánnyal való jó viszony is alapvető fontosságú lesz. Ehhez pedig személyi változásokra van szükség.

 

A magyar kormány részéről a választások után taktikusan a mai napig egyelőre csak államtitkári szinten reagáltak a felvidéki politikai helyzetre. Potápi Árpád János a fentieken kívül azt is elmondta, hogy személy szerint egy teljesen új párt létrehozásában látja a megoldást a Felvidéken.

 

Könnyen lehet tehát, hogy a Most-Híd és az MKP tisztújítása csak az első lépése lesz annak a folyamatnak, melyre a felvidéki magyar politika megtisztulása és politikai súlya növelése érdekében mindenképpen szükség van.

 

És a végére egy személyes kérés: Ha módjukban áll, kérem, támogassák a Körképet akár havi 2 euróval, hogy még több hasonló cikket írhassunk! Köszönöm!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.