Nyitókép forrása: reprofotó

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi és Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter bemutatta a válságkezelő gazdasági intézkedések harmadik csomagját, amely már a német mintára működő kurzarbeitot is tartalmazza. Ez az intézkedés is elsősorban a munkahelyek megőrzését célozza.

 

Krajniak emlékeztetett, az első szociális támogatás kategóriájába azok tartoztak, akik a járványügyi közegészségügyi korlátozások miatt kénytelenek voltak bezárni telephelyüket, így bevételtől estek el. Ez a támogatás a munkahelyek megtartását célozta.

 

A második támogatási csomag az egyéni vállalkozóknak szólt, azzal a céllal, hogy maga a vállalkozó képes legyen fennmaradni a felszínen.

 hirdetes_810x300  

 

Két variáció

 

A ma bemutatott támogatási csomag a főleg nagyvállalatok által preferált kurzarbeit intézményét vezeti be. Krajniak elmondása szerint a vállalatok eldönthetik, hogy melyik alkalmazottak után kapható bértámogatást választják – az első támogatási csomag mellett nem használható ki egyszerre a harmadik is.

 

A harmadik bértámogatási csomag keretében tehát a vállalatok a munkahelyek megőrzése céljából választhatják az úgynevezett kurzarbeitot, amely a szlovák verzióban a következőt jelenti. Krajniak elmondása szerint

 

  1. minden válsághelyzet miatt hazaküldött alkalmazott (beleértve az egyéni vállalkozóként – SZČO – foglalkoztatottakat is) esetében az állam átvállalja az alkalmazott bruttó alapbérének 80 százalékát, feltéve, hogy a munkáltató van akadályoztatva a foglalkoztatásban. A munkáltatónak nem kell felmutatnia a támogatás igénylésekor, hogy mennyivel csökkent a forgalma.

 

  1. a munkáltató bemutatja, mennyivel csökkent a forgalma a válság miatt, és ez alapján kap bértámogatást alkalmazottaira, legfeljebb 540 euróig. Ez a támogatási forma az egyszemélyes kft-kre és a munkamegbízásra („dohoda”) dolgozókra is vonatkozik majd – de a munkaviszonynak meg kell maradnia.

 

A kormány a kurzarbeit bevezetéséről szóló javaslatot valószínűleg még ma elfogadja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.