Nyitókép: reprofoto (RTVS-live)

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden egészségügyi és gazdasági szakértőkkel egyeztetett az elnök palotában a koronavírus-járványról és annak Szlovákiára gyakorolt hatásairól.

 

Az államfő a találkozó után elmondta, „egy hónap ebben a lefagyasztott állapotban nem túl megerőltető a gazdaságunknak”, azonban azt is hozzátette, hogy a több hónapig eltartó kényszerszünet visszafordíthatatlan lehet a szlovákiai gazdaság számára.

 

A köztársasági elnök azt is kiemelte, hogy idáig csak külön-külön találkozott a járványügyi  és a gazdasági szakértőkkel, most azonban mindenki egy asztalhoz ült.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez a két releváns nézőpont nem egymással szemben áll , hanem sok ponton keresztezik egymást”

 

Čaputová szerint a szlovákiai járványügyi helyzet kedvező, mivel sikerült lassítani a vírus terjedését.

 

Az államfő azért kért közös találkozót az egészségügyi és gazdasági szakemberekkel, mert átfogó képet szeretett volna kapni arról, hogy milyenek a feltételek jelenleg, mikor várható a gazdaság újraindítása.

 

Čaputová úgy véli, az emberek felé kommunikálni kell a készülő intézkedésekről, hogy „biztonságot adjunk nekik arról, mi vár rájuk”.

 

Elmondta, a korlátozások lazításának fő feltétele az egészségügyi felkészültsége – nem csak a kórházak, de a körzeti orvosok szintjén is, valamint a célirányos tesztelések.

 

Az államfő ezen a héten szeretne több minisztert is megszólítani és találkozni velük a kormányprogram kapcsán. Igor Matovič kormányfővel elmondása szerint hetente többször is beszélnek, a mai találkozóra is meghívta őt, azonban ugyanabban az időben ülésezett a kormány is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.