Nyitókép forrása: dobrenoviny.sk

 

Ján Mikas tisztifőorvos közegészségügyi rendeletben engedélyezte az érettségi vizsgák és a középiskolai felvételik lebonyolítását, de szigorú higiéniai feltételek mellett – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

 

„Korlátozni kell a személyes érintkezést, beleértve a kézfogást, és a diákoknak ellenőrizni fogják a lázát”

 

olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében. A miniszter ezzel kapcsolatban kiemelte a maszk kötelező viselését, a fertőtlenítést és a kétméteres személyközi távolság betartását.

 

 hirdetes_810x300  

Gröhling elmondása szerint a közegészségügyi hivatal rendelkezése értelmében sort lehet keríteni az érettségi vizsgákra, az államvizsgákra, a záróvizsgákra és a kétéves szakosítók (felépítményik) záróvizsgái is.

 

A miniszter szerint a helyzet kényszeríti ki, hogy olyan rendelkezéseket fogadjanak el, amelyekről eddig csak beszélni lehetett. Ez magyarul annyit jelent, hogy az idei érettségi és záróvizsgák meglehetősen szokatlan módon zajlanak majd le:

 

„Idén nem olyan érettségi és felvételi vizsgákat fogunk tartani, mint a korábbi években. Ez azt jelenti, hogy a diákok nem fognak akkora számban az iskolákban tartózkodni, és megszokottnál jóval nagyobb időkeretben zajlanak majd a vizsgák. (…) Különböző formájú és típusú érettségikről gondolkodunk. Azzal számoljunk, hogy megváltozik a formája és a tartalma is. Szlovákia olyan érettségik előtt áll, amilyennel még nem találkoztunk”

 

mondta Gröhling. Példaként megemlítette, hogy egy pozsonyi középiskolában videókonferenciás online felvételiket tartottak.

 

Hozzátette, hogy még ezen a héten tart egy újabb sajtótájékoztatót arról, hogy mi lesz a sorsa az idei tantervnek. Valószínűleg egy része átcsúszik a következő évbe.

 

Tekintettel arra, hogy a közegészségügyi hivatal rendelete ma délután látott napvilágot, Gröhling szerint időpontokról és a vizsgák formájáról a minisztérium valószínűleg csak a jövő héten tud majd konkrétumokkal szolgálni, néhány napra szüksége van a részletek kidolgozására.

 

Mit tartalmaz a rendelet? 

 

Érettségi vizsga esetében egyszerre csak egy diák lehet jelen a teremben, a felvételi vizsgán egyszerre legfeljebb ketten. A diákoknak kötelező a maszk viselése, csak saját íróeszközt használhatnak, kerülniük kell az arcuk megérintését és szó sem lehet kézfogásról. Az írásbeli teszteknél legalább kétméteres távolságot kell biztosítani a diákok között. Ugyanezek a szabályok érvényesek a vizsgabiztosokra is. A diákok és a vizsgabiztosok lázát is ellenőrzik az épületbe való belépéskor.

 

A közegészségügyi hivatal engedélyezi az orvosi karok végzős diákjainak, hogy letegyék az államvizsgát, a középiskolásokkal azonos előírások mellett. A rendelet szerint államvizsgát tehetnek az általános orvosi, a fogorvosi, a gyógyszerészeti, az ápolói, a szülész-asszisztensi, sürgősségi-ellátási, a fizioterápia, a egészségügyi-laborvizsgálati, a radiológiai, a szájhigiéniai, a fogtechnikusi, a klinikai és gyakorlati dietetikai és a orvosi és diagnosztikai eszközök szakirányt látogató végzős hallgatók.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.