Nyitókép: reprofoto (Markíza, live)

 

A koronavírus-járvány aktuális fejleményei, a hétfőre elkészülő gazdaság-beindító csomag, illetve az új kormányprogram volt a Markíza televízió csütörtök esti rendkívüli politikai műsorának témája.

 

Igor Matovič az éppen zajló koalíciós tanácsról érkezett az élő adásba. A láthatóan rendkívül nagy nyomás alatt dolgozó kormányfő továbbra is óvatosságra és a túl gyors, fejetlen üzletmegnyitástól óvott mindenkit.

 

Egészség vagy pénzt?

  hirdetes_300x300   

 

Mint elmondta, ilyen krízishelyzetben nem nézhetjük csak a pénztárcánkon keresztül a dolgokat. Epidemiológusokkal, járványügyi szakértőkkel is konzultálni kell arról, hogy a mi a felelős döntés és mi a felesleges kockázat.

 

 

Matovič szólt az ország romatelepein napokban kirobbant vírusjárványról is, mely elmondása szerint sokkal komolyabb, mint gondolnánk.

 

„Óriási probléma áll előttünk és arra szeretnék kérni mindenkit, hogy ne keltsen olyan hangulatot, hogy a kormány az üzletek indokolatlanul hosszú bezárására törekszik“

 

– hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint ha a pénz és az élet között kell választani, ő az életet választja.

 

A legnagyobb problémát jelenleg a romák körében kirobbant koronavírusos fertőzés rendkívül gyors terjedése jelenti.

 

Kigyulladt romatelepek

 

„Egy víruspozitív roma húsz másiknak adja át a fertőzést, akik további húszat fertőzhetnek meg. Két ugrással már 400 új fbetegnél járunk, akik nem fognak bent maradni a romatelepen. Járják a környéket. Szinte kivert kutyának érzem magam, mint aki ellenzi, hogy az emberek pénzt keressenek. Csakhogy a kötelező karantén nem mindig kivitelezhető. Technikailag lehetetlen lezárni 1100 romatelepet. Nincs annyi katona, nincs annyi kapacitás”

 

– figyelmeztetett.

 

Egyelőre 16 cigánytelepet teszteltek, ami alig 10 százaléka az összesnek.

 

Matovič elmondta, hogy sajnálja azt a mintegy 100 ezer állampolgárt, akik az egyes kisüzletekben dolgozhatnának, ha az intézkedések enyhülnének. Szakértők szerint nagy a kockázat, hogy épp a kis üzletekben kaphat erőre a vírus terjedése, miközben ezek az üzemegységek a gazdasági termelés alig 2 százalékát adják, a gazdaság beindításához tehát elenyésző a hatásuk, még ha sok család megélhetéséről is van szó. Az egészség viszont legalább ennyire fontos.

 

 

A kormányfő hétfőn jelenti be a szlovák gazdasági nyitás programját, a terven jelenleg is dolgoznak, gondolva arra, hogy védjék az emberek életét és egészségét.

 

„Nem elég megnyitni pl. a papírüzletet. Ettől még nem éri majd el a korábbi forgalmat. De amennyiben megnyit az üzlet, elveszíti az állami támogatás lehetőségét az eddigi mértékben. A megnyitás kisebb mértékű állami támogatást jelent majd.

 

Matovič emlékeztetett arra, hogy az állam már most is állja a jelenleg bezárt vállalatok alkalmazottai fizetésének a 80 százalékát és járulékaikat is.

 

„Megoldjuk a bérleti költségeket is“

 

– ígérte.

 

Kormányprogram

 

A kormányprogrammal kapcsolatban azt mondta, hogy jelenlegi állapotában100 oldalas dokumentumról van szó, mely terjedelmileg a duplája annak, mint általában.

 

„Jó kormányprogram lesz, mely tartalmazni fog mindent, amit a választások előtt ígértünk”

 

– jelentette ki Matovič. A kormányprogramról vasárnapig tárgyal a kormány, jövő hét hétfőn pedig a parlament elé kerül.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.