Nyitókép: reprofoto (TV Markíza)

 

„A fő gond, hogy üres a kamra és nincs tartalék” – fogalmazott Mikloš a Markíza televízió csütörtök esti adásában. A korábbi pénzügyminiszter szerint ugyanakkor a jelenlegi járványügyi intézkedések nem elégségesek és lassúak. Rámutatott, hogy egyes intézkedéseket már 16 nappal ezelőtt meghirdetettek, de pénzt még senki nem kapott.

 

Peter Kažimír jegybankelnök szerint az ún. helikopterből dobált pénz az emberek DNS-e miatt mindig problémát jelent, ugyanis az emberek igyekeznek kihasználni az ilyen anyagi támogatásokat. Problémát jelent szerinte az is, hogy az állami hivatalok mindig a túlzott bürokráciára törekedtek.

 

Eduard Heger pénzügyminiszter megismételte Matovič kormányfő szavait, miszerint a kis üzletek nem mentik meg a gazdaságot, és Szlovákiának a nagy országokra, Németországra, Franciaországra, Olaszországra kell elsősorban várnia, ha be akarja indítani a gazdaságot.

 hirdetes_810x300  

 

„A mozdony nem nálunk van. Nekünk vagonjaink vannak, és rá kell tudnunk kapcsolódni a szerelvényre, ha a mozdony elindul”

 

– tette hozzá.

 

 

Elmondta, hogy támogatás volt már az is, hogy elengedték az embereknek a havi kiadások fizetését, most pedig jön a második fázis. A kormány havi 1,2 milliárd eurót szeretne elkölteni a járvány negatív gazdasági hatásainak megfékezésére.

 

A műsorban elhangzott, hogy a nyugati országok tapasztalatai is óvatosságra intenek, hiszen például Franciaországban is most meg kellett hosszabbítaniuk a karantént, mert látták, hogy a vírus visszatért.

 

Ivan Mikloš szerint nem lehet először legyőzni a vírust és utána megnyitni a gazdaságot. Több ország a halálesetekkel egyidőben nyit.

 

„Mert különben az áldozatok nem csak emberéletben lesznek mérhetők. Kell pénz az egészségügyre is, hogy ne növekedjen a megelőzhető halálesetek száma“

 

– figyelmeztetett.

 

A meghívott közgazdászok egyetértettek abban, hogy javítani kell azon is, ahogy a kormány a problémát kommunikálja. Azaz, a kormánynak zárt ajtók között kellene megegyeznie a javaslatokról, és már csak a kész elképzeléssel előjönni a nyilvánosság számára.

 

Ivan Mikloš. Kép: reprofoto (Markíza)

 

Ivan Mikloš szerint a kisüzletek teljesítménye nem csak a GDP 2 százalékában mérhető, hiszen több tízezer munkahelyről van szó. Gondot jelent szerinte az is, hogy nem tudjuk, Szlovákiában mennyi beteg van.

 

„Nagyon keveset tesztelünk, ezért van relatív kevés fertőzött”

 

– mondta.

 

Heger szerint ez nem érv a gazdaság fokozatos megnyitására, hiszen látjuk a negatív példákat is külföldön.

 

 

A műsorról bővebben itt írtunk:

 

Matovič a Markízában az üzletek megnyitásáról: Ha a pénz és az élet között kell választani, ő az életet választja

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.