Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 13.51 Az OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí négyes koalíció ma elfogadta kormányprogramját az elkövetkező négy éves időszakra.

 

Igor Matovič kormányfő szerint az ország nem várhat a koronavírus-járvány végéig, fontos, hogy a krízis utáni időszakra is kész javaslatcsomagja legyen az országnak.

 

„Szlovákia történetének legambíciózusossabb kormányprogramjával álltunk elő. Nem fogunk elnézni semmilyen korrupciót. Célunk, hogy nagyban növeljük az emberek bizalmát, hogy tisztességes munkáért tisztességes fizetést kapjanak az emberek, hogy növeljük az ország élelmiszer-önellátását, csökkentsük a régiók közti különbségeket“

 

 hirdetes_300x300  

– emelt ki a kormányfő a 121 oldalas dokumentum több mint ezer konkrét javaslatából néhányat.

 

A miniszterelnök szerint a körülmények ellenére megfeszített munkával nagyon minőségi anyagot sikerült letenniük az asztalra, mely alapjaiban változtathatja meg az ország eddigi karakterét. Egyben köszönetet mondott partnereinek az együttműködésért.

 

Breaking! A Matovič-kormány rendezi a kettős állampolgárság kérdést

 

A kormányfő külön kiemelte, hogy a kettős állampolgárság kérdését is rendezni kívánják, azaz, hogy senki ne veszítse el a szlovák állampolgárságát, ha felveszi egy másik országét.

 

„Azoknak az embereknek, akik életvitelszerűen élnek egy másik országban. Ez szintén nagyon fontos változás, melyet 10 évig senki nem volt hajlandó oldani, bár mi többször előterjesztettük”

 

– fogalmazott.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök arról beszélt, hogy míg az előző kormányok napsütésben vették át a kormányzást, addig ennek a kormánynak a koronavírus-járvány kellős közepén kellett a kormányprogramot is elkészítenie.

 

„Kétszer olyan vastag dokumentumot fogadtunk el, mint elődeink. Mi 18 törvényt hoztunk a kormányprogram megszövegezése előtt. Ezek olyan törvények, amelyek azonnal segítenek az embereknek. Nagyon elégedett vagyok, hogy ilyen minőségi anyag született. A Sme rodina prioritásai belekerültek“

 

– tette hozzá.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) azt hangsúlyozta, hogy a kormányprogram rendkívül nehéz időszakban készült.

 

„Napközben a koronaválságot oldottuk, este tárgyaltunk, éjjel pedig írtuk a kormányprogramot. Az eredmény mellé mind a négy párt emelt fővel állhat“

 

– hangsúlyozta.

 

Kiemelte, hogy pártjuk részéről az igazságszolgáltatás megtisztítása, a korrupcióellenes harc és a régiófejlesztés élvez prioritást.

 

„Azt szeretnénk, hogy négy év múlva az emberek is érezzék munkánk eredményeit úgy az igazságszolgáltatás, mint a régiók tekintetében“

 

– emelte ki Remišová, aki szerint a régiók egyenlő fejlődésében érdekeltek, és hogy minőségi, jól fizető munkahelyeket hozzanak vidékre is.

 

Richard Sulík szerint jó kompromomisszum született, melyben minden párt arányosan beletette saját elképzeléseit.

 

„Amint elfogadta, nekifogunk a megvalósításának hogy mielőbb javítsuk az életkörülményeket az országban”

 

– nyilatkozta Sulík.

 

És a magyarok?

 

A kormányfő újságírói kérdésre elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek is meg vannak említve a dokumentumban, több konkrét javaslat külön rájuk vonatkozik.

 

” De az egész program egyben az ő programjuk is. Javaslataink a 121 oldalon mindenkit érintenek, legyenek szlovákok vagy magyarok”

 

– hangsúlyozta Igor Matovič, aki szerint a jövő héten külön téma lesz a kisebbségekkel kapcsolatos javaslatcsomag.

 

Kinek jelenthet megoldást a Matovič-kormány új állampolgárság törvénye?

 

Richard Sulík szerint kormány hamarosan tárgyalni fog a kisebbségi kormánybiztos személyéről, aki majd elmondja a részleteket.

 

A koalíciós pártok elnökei többször elmondták, hogy a kormányprogram a kompromisszum kompromisszuma

 

Nem lesz alacsonyabb a népszavazási kvórum, amit az OĽaNO kiszivárgott sajtóhírek szerint 25 százalékra csökkentett volna.

 

„Cserébe lehetővé tettük a nyilvánosság részvételét a törvényalkotásban”

 

– mondta Matovič.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 42 olvasónak tetszik ez a cikk.