Nyitókép: Facebook

 

Frissítve: 13.05 Vasárnap délelőtt 09.00 órától ülésezik a szlovák kormány, hogy elfogadja a kormányprogramot, melyről hétfőtől a parlament is tárgyal.

 

A dokumentum szöveges formája egyelőre nem nyilvános, a kormányülésre tartó miniszterelnök azokban elárult egy fontos pontot belőle, mely a felvidéki magyarokat is érinti. Ez pedig, hogy az új szlovák kormány visszaállítja a kettős állampolgártság intézményének lehetőségét.

 

„A kormány lehetővé teszi az ország állampolgárainak, akik hosszabb ideje egy másik ország területén élnek, hogy felvehessék annak az országnak az állampolgárságát anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot”

 

 hirdetes_400x285  

– fogalmazott Igor Matovič közösségi oldalán.

 

 

A kettős állampolgárság lehetőségének eltörlését Robert Fico miniszterelnöksége idejét fogadta el Szlovákia, reagálva az Orbán-kormány lépésére, mely ezt kiterjesztette határon túli magyarok számára.

 

A jogszabályt 2010 májusában, néhány héttel a szlovák parlamenti választások előtt fogadta el Budapest, az MKP kifejezett kérésének ellenére. Duray Miklós, Csáky Pál és a magyar párt akkori vezetése kérte az Orbán-kabinetet, hogy a törvény elfogadását halasszák a szlovák parlamenti választások utánra. Tartottak ugyanis annak belpolitikai következményeitől.

 

A Robert Ficoék által felfokozott nacionalista hangulatnak köszönhetően, és persze a Csáky Pál vezette MKP (a kampányfőnök akkor Bárdos Gyula volt) sorozatos, óriási kampánystratégiai hibái miatt az MKP végül nem jutott be a parlamentbe.

 

Szlovákiában azóta minden állampolgár, aki felveszi egy más ország állampolgárságát is, automatikusan elveszíti a szlovákot. Ez az áltatlan helyzet változhat meg hamarosan.

 

Frissítve: Hogy a konkrét javaslat kire és milyen formában vonatkozik, és mit jelenthet a gyakorlatban, arról külön is beszámolunk a Körképen.

 

Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

121 oldal – Elfogadták a Marovič-kormány programját, benne a kettős állampolgárság lehetőségével

 

Kinek jelenthet megoldást a Matovič-kormány új állampolgárság törvénye?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.