Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A Markíza televízió Na telo című politikai műsorában mutatták be a választások utáni első pártpreferencia felmérés eredményét. A közvélemény-kutatást a Focus végezte. Eszerint az OĽANO továbbra is a legnépszerűbb párt Szlovákiában, a Smer és a Sme rodina jelentősen erősödött.

 

A grafikonra ránézve az látható, hogy két kivételtől eltekintve elmondható: a parlamentbe bejutó pártok mindegyike erősödött, míg az 5 százalék alatt végzők tovább gyengültek. Igaz ez a magyar érdekeltségű pártokra is.

 

Az egyik kivétel a Za ľudí. A legkisebb kormánypárt a választásokon 5,77 százalékot ért el, a Focus mostani felmérésén azonban csak 3,2 százalékot kapott.

 hirdetes_300x300  

 

A másik kivétel az OĽANO, amely 24,4 százalékkal továbbra is a legnépszerűbb párt az országban, de választási eredményéhez képest 0,6 százalékpontot veszített. Másrészt, az elmúlt hetek válságos időszakában tapasztalt, hektikus kormányellenes hangulat egyáltalán nem látszik a felmérésen.

 

A második legerősebb párt továbbra is a Smer, amely a választáson 18,29 százalékot ért el, a felmérésen ellenben 21,8 százalékot, így jelentősen csökkent az OĽANO és a Smer közti távolság.

 

A harmadik helyen a Sme rodina szerepelt, választási eredményétől (8,24 százalék) több mint három százalékponttal jobb számokat kapott a Focustól (11,5 százalék).

 

Adatok: TVnoviny.sk, grafikon:körkép.sk

 

Mérsékeltebben, az ĽSNS is erősödött a felmérés szerint: 9,2 százalékkal a negyedik legerősebb politikai párt (választási eredménye 7,97 százalék volt). Némileg lemaradva tőle a PS-SPOLU következik. Mjg a balliberálisok koalíciója a választásokon épphogy lemaradtak a bejutást jelentő 7 százalékról (6,96 százalékot értek el), addig a Focus most 7,6 százalékra mérte őket.

 

Az SaS is erősödni látszik, a választáson elért 6,22 százalék után a Focustól most 6,8 százalékot kapott.

 

A parlamenti küszöb alatt az első párt a KDH, amely nagyjából a választási eredményt hozva 4,5 százalékon áll. Után a Za ľudí következik (lásd feljebb), majd az MKÖ, amely 2,8 százalékot kapott a Focustól, miközben választási eredménye 3,91 százalék volt.

 

Csökkent a Harabin-féle Vlasť népszerűsége is, de mérsékeltebben, 2,3 százalékon áll. Őt a Most-Híd követi 1,8 százalékos eredménnyel. Az SNS a felmérésen a választási eredmény felét érte el (1,6 százalék), a Drucker-féle Dobrá voľba már csak a választási eredmény harmadát (1,1 százalék).

 

Érdemes kiemelni, hogy a Focus szerint az MKÖ és a Most-híd preferenciáinak összege sem elég a parlamenti küszöb eléréséhez.

 

A felmérés április 15-17. között készült 1016 megkérdezett válasza alapján.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!