Nyitókép: Fuska Nikoletta fotográfus

 

2010 májusában, alig pár nappal a szlovákiai választások előtt fogadta el lóhalálában a Fico-kormány a szlovák állampolgársági törvény módosítását. Reakcióként az Orbán-kabinet hasonló törvényére, mellyel kiterjesztette a szavazati joggal is járó kettős állampolgárság lehetőségét a határon túli magyarok számára.

 

Azóta minden szlovák állampolgár, akiről kiderül, hogy egy másik állam polgárává is válik, automatikusan elveszti a szlovákot.

 

Az azóta eltelt 10 év alatt sem sikerült megoldást találni a kérdésében, melynek köszönhetően Szlovákia több ezer állampolgárt veszített. Elsősorban nem is magyar, hanem szlovák nemzetiségűeket. A kérdés azóta is érzékeny belpolitikai téma, melyből az elmúlt négy évben a Most-Híd sem találta meg a kiutat, amikor a kormánykoalíció része volt. Mi több, az Alkotmánybíróság sem merte érdemben kezelni a helyzetet. Azaz kimondani, hogy alkotmányellenes-e vagy sem a Fico féle jogszabály.

 hirdetes_400x285  

 

A ma elfogadott új kormányprogram óvatos elmozdulást helyez kilátásba e téren.

 

Breaking! A Matovič-kormány rendezi a kettős állampolgárság kérdést. Csakhogy…

 

A Matovič-kormány programdokumentuma kilátásba helyezi, hogy megszüntetné a tiltást a más országokban életvitelszerűen élők számára. Ami továbbra sem jelent megoldást a magyarok számára.

 

Mit mond pontosan a kormányprogram? A 121 oldalas dokumentum 29. oldalán az Állampolgárság című fejezetben konkrétan így fogalmaz:

 

„A kormány lehetővé teszi a hosszú ideje más ország területén élők számára, hogy felvegye annak állampolgárságát is anélkül, hogy elveszítené a szlovákot. A kormány azon személyek helyzetét is oldani fogja, akik a jelenleg hatályos törvény alapján elveszítették a szlovák állampolgárságukat. Mégpedig oly módon, hogy a standart európai elvek alapján visszakapják szlovák állampolgárságukat, és egyben egyszerűbbé váljon a külföldön élő szlovákok számára is szlovák kettős állampolgárság megszerzése.”

 

Forrás: Kormányprogram

 

Kettős állampolgár tehát lehetsz, de a magyarok többségére ez továbbra sem fog vonatkozni. A felvidéki magyarok túlnyomó része ugyanis nem rendelkezik magyarországi állandó vagy átmeneti lakhellyel. Legfeljebb ott dolgozik vagy tanul.

 

A felvidéki magyarok főleg érzelmi, kulturális okokból, lelki kötődésből, a magyar nemzethez való tartozás indíttatásából kérvényezik a magyar állampolgárságot.

 

Amit a szlovák jogrend ezután sem tenne lehetővé. Mint ahogy kérdés, visszakapnák-e, ha úgy tetszik rehabilitálnák-e azon magyarokat, akik az elmúlt években a tiltás ellenére is felvették a magyar állampolgárságot, és elveszítették a szlovákot. Gyakran anélkül, hogy hosszabb időre elhagyták volna Szlovákiát.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy további hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.