Nyitókép: SITA/Marko Erd

 

A parlament képviselői a hétfői hatodik ülésükön fognak bizalmat szavazni Szlovákia kormányának. Az ülés hétfőn 13.00 órakor kezdődik. A kormányt az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí pártok alkotják.

 

A parlament bizalmát annak a programnyilatkozatnak az alapján fogják kérni, amelyet az április 19-i tárgyaláson fogadtak el.

 

 hirdetes_300x300  

A kormány a programnyilatkozatában elkötelezi magát a minőségi oktatás biztosítása, továbbá a minőségi és korai egészségügyi ellátás mellett. Mindemellett egyenlőséget ígér a törvény előtt, illetve olyan tetteket, amelyek ismét megemelik az emberek államba és azon személyekbe vetett bizalmát, akik mindezt képviselik.

 

Az alapvető kritérium az esélyegyenlőség lesz

 

A programnyilatkozat alapján különös figyelmet szeretnének szentelni a szegényeknek, a betegeknek és az elesetteknek. Ezenkívül Igor Matovič kormány az ország élelmiszer-önellátóságát is szeretné emelni, továbbá törekszik a mezőgazdászokat támogató igazságos rendszer felállítására.

 

„Az esélyegyenlőség mindennemű verseny és álláspályázat alapvető kritériuma lesz. Az észszerű informatizációval Szlovákiát egy intelligens, innovatív és transzparens országgá fogjuk változtatni. Az uniós források effektív felhasználásával csökkenteni fogjuk a regionális különbségeket és növelni fogjuk a környezet védelmét. Az európai és a nemzetközi kapcsolatok terén megbízható és felelősségteljes partnerként fogunk viselkedni”

 

– írja a kormány a programnyilatkozatáról.

 

A törvényhozó testület tagjai a mai ülésükön a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további rendelkezésekről is dönteni fognak. Elsősorban a munkaügyi és oktatásügyi tárca javaslatairól lesz szó.

 

121 oldal – Elfogadták a Matovič-kormány programját, benne a kettős állampolgárság lehetőségével

 

Az ellenőrzési és a katonai hírszerzési bizottság elnökét is megválasztják

 

A mai tárgyaláson fogja bemutatni Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter azt a törvényjavaslatot, ami a vállalkozók ideiglenes védelmének jogi kereteit hivatott kialakítani. A kormány az összes törvényt rövidített törvényhozási eljárásban fogja elfogadni.

 

A hatodik ülésen fogják a képviselők megválasztani a Bírói Tanács tagjait, illetve a Politikai Pártok Finanszírozása Ellenőrzéséért Felelős Állami Bizottság elnökét.

 

Emellett ismét megpróbálják megválasztani a katonai hírszerzés tevékenységét felügyelő különleges bizottság elnökét. Az előző négy választáson sikertelenül próbálkozott az ellenzéki ĽSNS pártelnöke, Marian Kotleba.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.