Nyitókép forrása: cas.sk

 

A kormány által beterjesztett és a parlament által már elfogadott törvényjavaslat szerint április 1-jétől június 30-ig „bérlet-moratórium” van érvényben a koronavírusjárvány okozta gazdasági körülmények okán.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter  a facebookon a javaslat tartalmát úgy magyarázta, hogy ha valaki nem tudja fizetni a bérleti díjat az említett időintervallumban, akkor júliustól az év végéig részletekben megfizetheti azokat. Ezzel párhuzamosa a javaslat azt is tartalmazza, hogy a bérbeadó, vagy a főbérlő nem lakoltathatja ki a bérlőt  a lakásból, vagy az üzlethelységből a moratórium letelte után sem.

 

Ez az ideiglenes türelmi idő az év végével járna le:

 hirdetes_810x300  

 

„A bérbeadó 2020. december 31-ig nem mondhatja fel egyoldalúan az ingatlan, lakás vagy nem lakás jellegű ingatlan bérbeadásáról szóló szerződést az április 1. és június 30. közötti időszakot érintő bérleti díjra vonatkozó késedelemre hivatkozva, amennyiben a bérlő a COVID-19 terjedésével kapcsolatos körülmények miatt késett a bérleti díjjal”

 

áll a törvényjavaslatban. A benne említett, járvánnyal kapcsolatos „körülményeket” azonban a bérlőnek „kellőképpen igazolnia kell”.

 

„Mi még csak egyetlen dolgot oldottunk meg ezzel, mégpedig azt, hogy ha valaki nem tud fizetni, akkor senki sem teheti ki a lakásából vagy az ingatlanból. Ettől függetlenül júliustól decemberig valahogy ki kell fizetnie a lemaradást”

 

Írta Krajnaiak a facebookon.

 

A bérleti díjak kérdése nem csak a munkavállalók esetében különösen égető, hanem a járvány miatt legtöbb veszteséget szenvedő vendéglátó-szektor számára is. Az éttermek, kocsmák, bárok, vendéglők, amelyek bérlik a működési helyüket, jelenleg semmilyen bevétellel nem rendelkeznek, amiből fizethetnék a bérleti díjakat. És mivel eddig nem volt hatályos törvény a moratóriumra, jogosan tartottak attól, hogy távozni kényszerülnek eddigi ingatlanukból. A moratórium elsősorban ezt rendezi.

 

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!