Nyitókép: Shutterstock

 

Igor Matovič kormánya a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedései közé tervezi besorolni a nyugdíjasok ingyenes vonatközlekedésének megszüntetését. A diákok után így a 62 év feletti nyugdíjasok is sorra kerülnek.

 

Az ingyenes vonatközlekedés megszüntetésének pontos időpontja egyelőre nem ismert, de közlekedésügyi minisztérium szóvivője szerint a kabinet nagy valószínűséggel jövő héten fog ezzel a javaslattal foglalkozni. Amint a javaslatot elfogadják, a határozat azonnal érvénybe lép.

 

 hirdetes_810x300  

A tárca érvelése szerint az utóbbi hetekben megnőtt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik ingyenesen utaztak a vonatokon. Míg márciusban hetente átlagosan 4200 esetben éltek az ingyenes vonatozással, addig áprilisban ezeknek az utazásoknak a száma jócskán megemelkedett.

 

A közlekedésügyi tárca tájékoztatása szerint a húsvéti ünnepek után (ápr. 14-től ápr. 20-ig) az utazások száma napi 5566-ra emelkedett, és továbbra is több tucat, sőt több száz olyan utas van, aki három vagy annál több kerületen utazik keresztül.

 

A tárca azt is hozzátette, hogy a nyugdíjasoknak nem fogják teljes mértékben megtiltani a vonatközlekedést. Újonnan azonban fizetniük kell majd érte.

 

A 70 év felettieknek minden 50 km után 0,15 eurócentet kell fizetniük, az egészségkárosodottak 60%-os kedvezményt kérhetnek a vonatjegy árából, a munkába járó nyugdíjasok 50%-os kedvezménnyel utazhatnak, míg a 60 év feletti személyeknek 40%-kal lesz olcsóbb a vonatjegy.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.