Nyitókép: Topky/Ján Zemiar

 

Zuzana Čaputová államfő hétfőn Milan Krajniak munkaügyi miniszterrel és Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélést a szociális intézményekben uralkodó helyzettel kapcsolatban.

 

Az államfő a tárgyalás után kijelentette, hogy az utolsó tesztelés eredményei ugyan pozitívak, de nem szabad megfeledkezni a szociális intézményekről, hiszen a legtöbb haláleset ezekből az intézményekből származik. Mint mondta, ezért is kezdeményezett ebben az ügyben találkozót a munkaügyi- és az egészségügyi miniszterrel.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő a miniszterekkel együtt megvitatta az intézmények védőeszközökkel való felszerelésének, a teszteléseknek, illetve a munkaerőhiány okozta problémáknak a kérdését is.

 

Először a rizikós intézményekben tesztelnek

 

Milan Krajnik munkaügyi miniszter elmondása szerint az Állami Tartalékalapból folyamatosan szállítják a szociális intézményekbe a védőfelszereléseket, s aránytalan elosztással egyelőre még nem találkoztak.

 

 „Örömmel jelenthetem be, hogy a mai nap folyamán elkezdődött a szociális intézmények alkalmazottainak és klienseinek tömeges tesztelése. A tesztelés Pozsonyban kezdődik, majd fokozatosan egész Szlovákia területén sor kerül a koronavírus-tesztek elvégzésére. A tesztelés mintegy 80 ezer embert érint“

 

– tette hozzá Krajniak.

 

Marek Krajčí egészségügy miniszter arról tájékoztatott, hogy először a rizikósnak számító pozsonyi szociális intézményekben kezdték meg az alkalmazottak tesztelést. Amennyiben a gyorstesztjük pozitív lesz, PCR tesztet is fognak rajtuk végezni. Ugyanilyen módszerrel tesztelnek ma Turócszentmártonban is, majd fokozatosan az egész ország területén.

 

Ami a klienseket illeti, ők párhuzamosan, a második tesztelési hullámban kerülnek majd sorra. Az eljárás náluk is ugyanolyan módon fog végbemenni, mint az alkalmazottaknál: gyorsteszt, majd pozitív eredmény után PCR teszt.

 

Még nem győztünk

 

A pozitív koronavírus-tesztek csökkenését Krajčí az emberek felelősségteljes viselkedésével és az óvintézkedések betartásával magyarázza.

 

 „Kijelenthetjük, hogy a népesség szintjén a vírus terjedését sikerült megállítanunk. De még nem győztünk. Ha azt mondanánk, hogy mostantól már semmit sem kell betartanunk, akkor a járvány olyan módon elszabadulna, hogy azt már semmilyen óvintézkedéssel nem akadályoznánk meg“

 

– tette hozzá Krajčí.

 

Čaputová elmondása szerint a találkozójuk célja éppen az volt, hogy megtudjuk, van-e okunk az elégedettségre. Az államfő úgy véli, hogy az egyes tárcák jó és helyes döntéseket hoztak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!