Nyitókép forrása: minv.sk

 

Már lassan két hete komoly vita tárgya, hogy mi lesz május 1-jétől az ingázókkal. A Központi Válságstáb döntése alapján a határon át ingázóknak (csak a 30 kilométeres szárazföldi távolságot jelentő sávban élőkre/dolgozókra vonatkozik) május 1-jétől csak 30 naposnál nem régebbi negatív teszt ellenében engedélyezik a kötelező karantén kihagyását.

 

Vagyis, akinek nincs tesztje, az munka után mehetne az állami karanténközpontba. Az intézkedés nagy felháborodást keltett, és a sajtó egy részének közreműködésével indulatos vitákra is sor került az interneten. Később a kormány jelezte, hogy ha a szomszédos országokban továbbra is folytatódik a járványstatisztika jelenlegi optimista trendje, akkor eltekintenek a kötelező tesztelésektől.

 

A Hospodárske Noviny gazdasági lap birtokába jutott három forgatókönyv arról, mi vár a határmentén ingázókra május elejétől.

 hirdetes_300x300  

 

Az első variáció szerint Szlovákia a cseh és osztrák mintát venné át. Ez a gyakorlatban azt jelenté, hogy az országhatárhoz érkező személyt csak akkor engednék be Szlovákia területére, ha négy napnál nem régebbi negatív tesztről szóló igazolást tud felmutatni. Teljesen mindegy, hogy milyen állampolgárról van szó, vagy hogy az illető ingázik-e egyáltalán.

 

Ha van tesztje, átengedik a határon és nincs karantén kötelezettség. Ha nincs teszteredménye, akkor csak akkor engedik át a határon, ha szlovákiai állampolgár, a külföldieket visszafordítják. A szlovákiai állampolgárok azonban rögtön házi karanténba kerülnek. Ez a variáció azzal számol, hogy megszűnik az állami karantéközpontok intézménye.

 

Nem teljesen világos, hogy a Hospodárske Noviny miért tartja épp az osztrák modellt a legjobbnak, és hogy miért jobb a négy napnál nem régebbi teszt kötelezettsége a szlovák kormány által javasolt harminc naposnál – ha már korábban felrótták a kötelező teszteket?

 

A második variáció kiterjesztené a 30 kilométeres biztonsági sávot konkrét megyékre. Az ott élők vagy ott dolgozók így karantén-kötelezettség nélkül léphetnék át a határt. Itt is több lehetőség áll fenn: a sávot kiterjeszthetik Burgenlandra, Bécsre és Alsó-Ausztriára, illetve az összes, Szlovákiával határos magyar megyére. Ezen kívül kérdés, hogy minden egyes ágazatban dolgozóra vonatkozni fog, vagy specifikálják, hogy például csak az egészségügyi dolgozók ingázhatnak csak 30 kilométeren túlra.

 

A harmadik variáció a Csehországban megnyíló iskolák miatt a Szlovákiából oda ingázó diákok helyzetét szabályozná. Eszerint gond nélkül utazhatnának haza az iskola után hétvégére. De ne feledjük, a jelenleg érvényben lévő intézkedések alapján a diákoknak kiutazáskor a cseh hatóságoknak fel kellene mutatniuk a négy naposnál nem régebbi negatív tesztet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.