Nyitókép forrása: reprofotó

 

Az oktatási minisztérium 90 milliónyi uniós forrást különített el az óvodák támogatására – derült Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter mai sajtótájékoztatóján.

 

Gröhling elmondta, hogy az említett összeget az oktatási tárca költségvetéséből átirányítják a munkaügyi minisztérium költségvetésébe, hogy azt az óvodák fenntartóinak rendelkezésére bocsássák az ország 21 ezer óvónője bérének finanszírozására.

 

„A gazdasági problémák miatta fenntartók a pedagógiai alkalmazottak fizetésének csökkentését fontolgatják. Ha elhúzódik a rossz gazdasági helyzet, akkor elbocsátásokra is sor kerülhetne”

 

  hirdetes_300x300   

indokolta Gröhling a támogatás szükségességét.

 

Jelenleg az óvodák fenntartóinak kell biztosítani a teljes bérköltséget azon óvodai alkalmazottak esetében, akik sem a gyermekgondozási segély (OČR) sem a táppénz (PN) lehetőségével nem élhetnek.

 

Három hónap, nyolcvan százalék

 

Az oktatási miniszter szerint nem szabad megengedni, hogy az óvoda megszűnjön.

 

„Szükség van rájuk, hogy az első adandó alkalommal, mikor a szülők visszatérhetnek a munkahelyükre, az óvodák a gyerekek rendelkezésére álljanak, akár szigorú közegészségügyi szabályok mellett is”

 

mondta, majd hozzátette, hogy a 90 milliós keretből finanszíroznák az óvodák pedagógusainak bérét 80 százalék erejéig,, az áprilisi, májusi és júniusi hónapra. Reményét fejezte ki, hogy a lehetőséget az önkormányzatok kihasználják arra is, hogy fenntartsák az iskolai napköziket, zeneiskolákat, nyelviskolákat is.

 

A részleteket a következő napokban fogják nyilvánosságra hozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!