Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A járvány második hulláma mindig a kórokozó importja miatt történik. Ez azt jelenti, hogy ha a nyári szabadságokról kérdeznek minket, én mindig azt mondom: tegyünk meg mindent azért, hogy Szlovákiában nyaraljunk, és legyünk nagyon óvatosak a határok átlépésével – jelenette ki Vladimir Krčméry professzor, az Állandó Válságstáb tagja Igor Matovič kormányfő sajtótájékoztatóján.

 

Krčméry már a második hullám megelőzéséről beszél, mikor a külföldi kirándulások ellen érvelt a sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, hogy a második hullám kérdésében mindig a környező országok helyzetet kell majd figyelni.

 

A második hullám a szingapúri járávnyhelyzet miatt került a figyelem középpontjába. Ott váratlanul, egyik napról a másikra 700-ra emelkedett az új napi esetek száma, és most a járvány második hullámának elsődleges gócpontjaként emlegetik a távol-keleti országot (ennek háteréről lejjeb még részletesen beszámolunk).

 hirdetes_300x300  

 

Krčméry a Szlovákiához közel eső nemzetközi repterek veszélyeire is figyelmeztetett – Bécsre, Budapestre és Prágára.

 

„Példaként elmondanám, hogy az elmúlt 24 órában Oroszország hat vagy hét gép érkezett Prágába. Ha igazak az interneten közzétett adatok, akkor ez egy olyan körülmény, amire semmilyen befolyásunk sincs”

 

mondta a professzor. Mivel a belföldi járványhelyzet megítélése kedvezőbb, mint a külföldi kockázatoké, Krčméry a következő ajánlást fogalmazta meg:

 

„Inkább Szlovákiában tervezzünk nyaralást, ne az Egyesült Államokban, Franciaországban vagy Olaszországban”

 

mondta. Zuzana Krištúfková epidemiológus hozzátette, hogy a horvátországi nyaralás hasonlóképp kockázatos választás lenne:

„Épp az ilyen külföldi nyaralások alkalmával hurcolhatjuk haza a fertőzést”

 

mondta.

 

Vladimír Krčméry: A Wizzair magyar járatai katasztrófát jelenthetnek számunkra

 

Mi történt Szingapúrban?

 

Nem is olyan rég, Szingapúr még a járvány elleni harc mintaországa volt,a mely Dél-Koreához hasonló rengeteget tesztelt, és már akkor rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be, mikor a koronavírusról csak annyit tudtunk, hogy a SARS rokona.

 

Mára azonban robbanásszerűen nő a napi új fertőzöttek száma – naponta több százan kapják el a kórt, és többen úgy vélik, hogy éppen Szingapúr lesz a COVID-19 járvány második hullámának kelet-ázsiai gócpontja.

 

Pedig Szingapúrban egymillió főre vetítve 12 ezer teszt és 12 haláleset jut, amivel a világ élvonalába tartoztak – eddig. Ma több száz, akár ezer új esetet vesznek nyilvántartásba, miközben egyetlen egy behurcolt esetet sem tartanak nyilván. Mi történt?

 

Szingapúrban elfeledkeztek a társadalom peremén élőkről – de nem a gettókban élőkről, hanem a szomszédos Malajziából hetente, havonta, több havonta ide ingázó olcsó munkaerő tömegeiről, akik jellemezően a szegényebb néprétegek gyermekei, és akik az érvényes jogszabályok szerint kizárólag munkásszállókban lakhatnak.

 

COVID-19-es betegek számára állított sátorkomplexum a Tanjong Pagar Terminalnál, Szingapúrban, 2020. április 24-én. Fotó forrása: cnn.com

Ezekben a munkásszállókban tucatnyian zsúfolódnak össze, közös zuhanyt és illemhelyet használnak, nem csoda, hogy elképesztő tempóban tud terjedni körükben a kór. A több száz új szingapúri eset zöme ezekből a munkásszállókból kerül ki. Maga as zingapúri kormányzat is elismerte, hogy hibáztak a munkásszállók esetében. És ez nagy hibának bizonyult: 24 ezer embert szállásoltak el ezekben a munkásszálókban.

 

Őket most rohamléptékben tesztelik, a betegeket hatalmas sátrakban különítik el.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.