Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Markíza megbízásából készült exkluzív Focus-felmérés szerint Zuzana Čaputová államfőt tartják a választók a legmegbízhatóbb politikusnak. A közvélemény-kutatás számai arra utalnak, hogy valamelyest nőtt a politikusokba vetett bizalom.

 

Míg a januári felméréseken csak egyetlen politikus (szintén Čaputová) kapott több bizalmat jelentő voksot, mint bizalmatlanságra utaló választ, addig most négy politikus is pozitív mérleggel zárt.

 

A legmegbízhatóbb politikusnak továbbra is Čaputovát tartják – a válaszadók 62 százaléka bízik benne, miközben csak 30 százalék bizalmatlan vele szemben. A második helyen Peter Pellegrini (Smer) áll, akibena  válaszadók 55 százaléka bízik, miközben 39 százalék nem bízk.

 hirdetes_300x300  

 

A harmadik helyen Igor Matovič (OĽANO) kormányfő áll, akiben 48 százaléknyian bíznak, 44 százaléknyian viszont nem. Ennek ellenére hatalmas áttörést ért el, ha figyelembe vesszük, hogy januárban még csak a válaszadók 30 százaléka tartotta megbízható politikusnak.

 

Tőle alig lemaradva 46:44 százalék arányában a bizakodók javára Boris Kollár, a Sme rodina és a parlament elnöke áll. Ötödik Richard Sulík, aki mostanában többször elvi vitába bocsátkozott Matovičcsal. Az ő esetében viszont messze többen vannak a bizalmatlanok (55 százalék), mint azok, akik megbízhatónak tartják (34 százalék).

 

A legrosszabb mutatókkal ennek ellenére Robert Fico parlamenti képviselőé, a Smer elnökéé, akiben mindössze 20 százaléknyian bíznak, viszont 73 százaléknyian nem – ez a legmagasabb negatív érték. Tőle alig lemaradva 17:71 arányban a bizalmatlanok javára Andrej Danko SNS-elnök következik, majd Marian Kotleba (22:69), illetve Andrej Kiska (24:68).

 

Adatok: TVnoviny.sk. Grafikon: Körkép.sk

 

Jó példa az elmúlt években tapasztalt fordulatos politikára

 

Danko, az SNS valószínűleg már csak leköszönő elnöke csúfos választási veresége illetve a pártjához köthető nemrég napvilágra került botrányok miatt kerülhetett a legrosszabbak közé. Marián Kotleba a radikális, már-már babonás megnyilvánulásokkal rendelkező ĽSNS elnökeként a választók széles rétegei számára elfogadhatatlan, korábban hasonló eredményekkel szerepelt a bizalmi felméréseken.

 

Robert Fico nem tartozott a legmegbízhatóbbak közé a régebbi közvélemény-kutatások szerint sem, mostanában ráadásul nem találja a helyét az ellenzéki szerepben, arrogáns és minapi rasszista megnyilvánulásai pedig inkább a védekezésre kényszerülő pártvezető hatását keltik.

 

Rendkívül jó példa a politika fordulatos jellegére, hogy a most legmegbízhatatlanabbnak tartott politikusok között ott van a 2016-2018 közötti időszak három legfőbb közjogi méltósága: Fico (egykori kormányfő), Kiska (egykori államfő) és Danko (egykori házelnök).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!