Nyitókép: SITA/AP

 

Amennyiben Peter Pellegrini korábbi kormányfő távozik az ellenzéki Smer-SD pártból, a Smer a jobboldali extrémisták nagy konkurenciája lesz, ugyanis a hétköznapi populizmusával pont az ő választóikat próbálja majd megszólítani – mondta a SITA hírügynökségnek Radoslav Štefančík, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Nyelvek Karának politológusa.

 

A lejárt árut újdonságként kínálták a piacon 

 

 hirdetes_810x300  

Pellegrini nemrégiben bejelentette, hogy a párt tisztújító kongresszusán indulni fog a Smer-SD pártelnöki funkciójáért. A volt kormányfő azt sem zárta ki, hogy amennyiben nem jár sikerrel, távozni fog a pártból.

 

A politológus szerint a Smer-SD pártpreferenciái már régóta csökkennek. A februári parlamenti választás során 18,29%-kal a második helyen végzett. Štefančík szerint a vártnál jobb eredményt éppen Pellegrininek köszönhetően érte el a párt, „akinek sikerült a lejárt terméket újracsomagolnia és úgy prezentálnia a választási kampány során, mint egy újdonságot a piacon“.

 

 „Amennyiben Peter Pellegrini kilépne a párból, akkor vele egy olyan személy távozna, aki a fiatalabb és modernebb szárnyat képviseli a pártban. A Smer-SD jelenlegi pártelnöke az elcsépelt, de jól működő nemzeti-szociális jelszavakra épít, ahol nagy szerepet játszanak a migránsok is“

 

– mondta a politológus.

 

Fontosak lesznek az oligarchák

 

Štefančík szerint felmerülhet az a lehetőség, miszerint Pellegrini egy saját politikai pártot alapít, amit az alapjaitól építene ki. A politológus azt is el tudja képzelni, hogy Pellegrini nem csak a Smer közegéből tudnak hasonló gondolkodású embereket találni.

 

„Az viszont nem lesz elég Pellegrininek, ha ő és néhány pártbéli kollégája távozik. Az lesz a lényeges, hogy a Smer-SD-től jó néhány oligarchát is el tudjon elszakítani“

 

– vélekedett a politológus.

 

A Smerben Pellegrinihez elsősorban Denisa Saková, Richard Raši, Peter Žiga, Matúš Šutaj-Eštok és Peter Kmec áll közel. A politológus szerint az egyik alternatíva között szerepel az is, hogy Pellegrini esetleges új pártja szövetségre lépne Tomáš Drucker Dobrá voľba pártjával.

 

A küldöttek minden bizonnyal nem fognak racionálisan gondolkodni

 

Pellegrinin kívül a Smer-SD jelenlegi elnöke sem tagadja abbéli szándékát, hogy ismét pártelnök legyen. Štefančík szerint Fico már túl van a politikai zenitjén, hatalmi szempontból elhasználódott, és a választók többségének már nem tud mit kínálni.

 

„Egyedül a hétköznapi populizmusa az, amire még a választóinak egy része hallgat, de ők jelenleg nemcsak a Smer-SD és az SNS közül választhatnak, hanem a jobboldali extrémisták és Hrabin pártja közül is“

 

– jelentette ki a politológus, majd hozzátette: kérdés, hogy a párt tagjai, elsősorban a kongresszus küldöttei mennyire vágynak a változásra.

 

 „Van olyan érzésem, hogy Robert Fico a párton belül még mindig nagy népszerűségnek örvend, a pártkongresszus küldöttei pedig nem észszerűen fognak gondolkodni, hanem az érzelmeik fogják befolyásolni őket“

 

– zárta le a politológus.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!