Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Az üzletek május 6-tól, azaz szerdától gyorsabban fognak megnyitni, mint ahogy azt a kormány eredetileg tervezte – jelentette ki Igor Matovič kormányfő mai sajtótájékoztatóján.

 

A sajtótájékoztatóját azzal kezdte, azután, hogy tegnap egy ma pedig öt pozitív fertőzött volt, az volt az érzése az utcákon, hogy az emberek úgy vélik, már nem kell szájmaszkot hordaniuk.

 

Ha viszont azt a matematikai képletet használjuk, miszerint a fertőzöttek száma háromszor, sőt akár hatszor több lehet annál, mint amiről tudomásunk van, akkor ezt azt jelenti, hogy Szlovákiában 1600-tól 4000 terjedhet a koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki Matovič.

 hirdetes_810x300  

 

Kérjük, támogasd a Körképet, hogy még több hasonló cikket írhassunk!

 

A kormányfő szerint a szomszédos országokhoz viszonyítva Szlovákiában tízszer jobb a helyzet, ezért nagy bűn lenne, ha mindezt a szemétbe dobnánk.

 

Összevonják a 2. és a 3. fázist

 

A szakemberekből álló konzílium a mai nap folyamán úgy döntött, hogy a korlátozások feloldásának második és a harmadik fázist összevonják.

 

 

 

Szerdától tehát megnyitnak a rövidtávú szálláshelyek és panziók, de a wellness szolgáltatás nélkül. Ezeken a szálláshelyeken az ételt nem szolgálhatják fel az éttermekben, hanem csak és kizárólag a szobákban. A szobát a vendég távozása után minimum 24 óráig szabadon kell hagyni. Mindemellett minden szobának saját fürdővel és WC-vel kell rendelkeznie.

 

Szerdától szintén megnyithatnak a fodrászatok, kozmetikusok, műkörmösök, pedikűrösök és a szoláriumok, továbbá a külső turisztikai attrakciók is – várak, kastélyok, állatkertek, illetve a galériák, múzeumok és könyvesboltok is újra látogathatóak lesznek.

 

Körkép.sk

 

A konzílium döntése alapján engedélyezni fogják a ruhák felpróbálását, de csak azzal a feltétellel, ha a vásárló a ruhapróba előtt fertőtleníti a kezét, illetve a felpróbált ruhát 24 órára félreteszik, s a következő vásárló csak ezután próbálhatja fel.

 

Május 6-tól lehetővé teszik a nyilvános étkezést is, de csak a külső teraszokon. Az asztalnál maximum két ember ülhet, vagy a szülők a gyerekeikkel. Az asztaloknak minimum kétméteres távolságban kell lenniük egymástól. A személyzetnek az összes vendég után fertőtleníteni kell majd az érintkezési felületeket, a toaletteken pedig nemcsak fertőtlenítőt, de papír törlőkendőt is biztosítaniuk kell. A kézszárító használata továbbra is tilos.

 

A szerdától nyitó üzleteknek szigorú higiéniai előírásokat kell betartaniuk. Ilyen a kézfertőtlenítés, a kétméteres távolságtartás, a szájmaszk kötelező viselete, illetve 25 négyzetméteren továbbra sem tartózkodhat egy embernél több.

 

A hívőknek lehetővé teszik a miséken, istentiszteleteken való részvételt, de csak korlátozott számban és a higiéniai feltételek betartásával. A templomoknak nem kell majd igazodniuk a 25 négyzetméter/1 ember elvhez. Ezenkívül a templomokban ki lesznek jelölve azok a helyek, ahol állhatnak, ill. ülhetnek a hívek.

 

Az utcákra visszatérhetnek a taxisok is, de nekik is új biztonsági előírásokhoz kell majd igazodniuk. Az utas csakis a jármű hátsó részében foglalhat helyet, a sofőr és az utas közé pedig fóliát kell húzni, ami megakadályozza az érintkezésüket. Mindemellett a sofőrnek az összes utas után fertőtlenítenie kell a járművet, továbbá a hátsó ülésen tilos lesz bekapcsolnia a klimatizációt.

 

A bevásárlóközpontok zárva maradnak

 

A kormányfő szerint az utolsó, negyedik fázist legkorábban a május 6-tól számított két héten belül valósíthatják meg, ami azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok csak ekkor nyithatnak majd meg.

 

Matovič arra is felhívta a figyelmet, hogy az érvényben lévő rendelkezés szerint az üzletek vasárnaponként továbbra is zárva maradnak.

 

A miniszterelnök szerint az ország nem engedheti meg a járvány második és harmadik hullámát.

 

„Szlovákiát ez gazdaságilag tönkretenné. A szabadság felelősséggel jár”

 

– zárta le.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 33 olvasónak tetszik ez a cikk.