Nyitókép: TASR

 

Azok miatt az ügyek miatt távoztak a politikából, amelyekre a Ján Kuciak és Martina Kušnírová ellen elkövetett gyilkosságban folytatott nyomozás során derült fény. Közülük vannak, akik az új vállalkozásuk felvirágoztatásával foglalkoznak, mások visszatértek eredeti foglalkozásukhoz. De vajon mit csinálnak a Smer egykor magas beosztású politikusai?

 

Martin Glváč

 

 hirdetes_810x300  

Az egykori védelmi miniszter és a parlament alelnöke a múltban tagadta, hogy Alena Zsuzsovával kommunikált volna, ám az elmúlt napokban változatott a rétorikáján. Glváč feljelentést tett a média ellen, amiben már nem tagadja az üzenetek eredetiségét, inkább azt vonja kétségbe, hogy a nyilvánosságnak nem volt joga tudomást szereznie az üzenetekben elhangzottakról.

 

Annak ellenére, hogy Glváč a Smer vezetőségének a tagja, a februári választásokon nem indult a párt jelöltlistáján. Háttér-információk szerint a távozását az akkori kormányfő, Peter Pellegrini szorgalmazta.

 

Glváč még mindig be van jegyezve a Szlovák Ügyvédi Kamarába, bár ezt a foglalkozást már régóta nem űzi. Sőt, fokozatosan több vállalkozásából is kilépett. Hogy jelenleg mivel foglalkozik, nem tudni. Glváč telefonja az utóbbi napokban ki volt kapcsolva, a párttársai pedig szintén nem tudnak róla semmit (vagy csak nem akarnak vele kapcsolatban nyilatkozni?).

 

Glváč hazudik Zsuzsováról: Az újabb üzenetek lebuktatták

 

Viktor Stromček

 

Az egykori közlekedésügyi államtitkár és a Smer vezérigazgatója egy évvel ezelőtt távozott a politikából. Távozását azzal magyarázta, hogy a magánszférába vonul, miután a minisztériumban elérte, hogy a Jaguar Land Rovert autógyár Nyitrán is megvesse a lábát. Spekulációk szerint azonban a háttérbe vonulásának valódi oka a Marian Kočnerrel folytatott kommunikációja volt.

 

Stromček teljes mértékben visszatért a vállalkozáshoz. Tavaly augusztusban hozta létre a Treepetrus sun elnevezésű vállalatát, amit a közszektorbeli partnerek nyilvántartásába is bejegyeztetett, ami azt jelenti, hogy az állammal szeretne üzletelni, de egyelőre állami megrendelést nem kapott. Azt, hogy a vállalat mivel foglalkozik nem tudni, a SME megkeresésére Stromček nem reagált.

 

Stromček emellett aktív a Little tree kft.-ben is, illetve további más vállalatokban.

 

Róbert Madej

 

Tizenhét év után Robert Fico pártelnök kedvenckéje, Róbert Madej is befejezte pályafutását a parlamentben.

 

A februári parlamenti választás során Madej szintén nem szerepelt a Smer jelöltlistáján, ami állítólag a saját döntése volt.

 

Az elmúlt választási időszakban Madejnek elsősorban akörül a fénykép körül kellett magyarázkodnia, amelyen a később elítélt olasz maffiózót, Atoninon Vadalát ölelgeti. Madej a Smer képviselője volt, és ő jelölte Monika Jankovskát is a Bírói Tanácsba.

 

Az egykori képviselő idén áprilisban Madej & Partners néven ügyvédi irodát alapított, ami Pozsony központjában székel. Az irodának a megnevezése ellenére (Madej & Partners) az egyedüli tagja és ügyvezetője Róbert Madej. Az irodának egyelőre nincs weboldala, Madej pedig további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

 

Robert Kaliňák

 

A Smer egykori belügyminisztere a Kuciak gyilkosság után távozott funkciójából, ám a kormányt csupán a kabinet rekonstrukciója és Peter Pellegrini érkezése után hagyta el. A képviselői mandátumáról tavaly év végén mondott le.

 

Annak ellenére, hogy a februári választáson Kaliňák nem jelöltette magát, továbbra is ott van a Smer vezetőségében, ezenkívül pedig a párt jogi csapatának az élén áll.

 

Mindemellett Kaliňák vállalkozik is. Tavaly szeptember alapította meg a Liwa Arms Slovakia vállalatát, ami a máritölgyesi félig állami kézben lévő ZSV Holding fegyvergyár területén székel. Ugyan eleinte még tagadta, hogy a cége fegyvergyártással foglalkozna, később beismerte, hogy vadászpuskák előállítására koncentrálnak.

 

Kaliňák új cége egy fegyvergyárban székel, de tagadja, hogy fegyverkereskedelemmel foglalkozna

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.