Nyitókép forrása: szekhelyek.szek-helyek.ro

 

Pesty László a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezésének kampányfőnöke az M1 Ma reggel című műsorában bejelentette, tegnap este negyed tízkor az aláírások száma átlépte az egymilliós határt. Hozzátette, ez egy szimbolikus szám, a polgári kezdeményezéseknél a jogszabály egymillió aláírást ír elő, mint elérendő cél.

 

Véghajrához érkezett a nemzeti kisebbségek jövőjéről szóló aláírásgyűjtés: csütörtök éjfélig lehet támogatni. Az interneten egy-két perc az egész: csak elhatározás kell, egy igazolványszám, és három kattintás.

 

A kampányfőnök megjegyezte, hogy szerda este óta folyamatosan érkeznek az aláírások, csak a tegnap este negyed tíz előtti 12 óra termése százezer szignó volt.

 

 hirdetes_810x300  

A kezdeményezést az irdala.hu oldalon lehet támogatni ma éjfélig.

 

Csütörtök reggel 836 ezer aláírást mutatott az online aláírások számlálója, ezen kívül van legalább 220 ezer papíron begyűjtött aláírás is.

 

A koronavírus mentheti meg a magyarok aláírásgyűjtési kampányát. Meglehet az egy millió szignó, de…

 

Leállt a szerver

 

Az aláírásroham olyan nagy volt, hogy összeomlott az Európai Bizottság oldalának szervere a hatalmas látogatottság miatt. Szerda este hibaüzenet fogadta az oda látogatókat, mert egyszerre annyian akarták aláírni a kezdeményezést.

 

„„Ennyi támogatót egyszerre még soha sem láttunk, egyetlen kezdeményezésnél sem”

 

– idézte az Európai Bizottság informatikusait Facebook-bejegyzésében Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja, aki egyúttal arra kérte azokat, akik aláíráskor a hibaüzenettel találkoztak az oldalon, hogy küldjenek erről print screen felvételt a [email protected] e-mailcímre. Jelezte, hogy az illetékesek elismerték, a szerverleállás az elégtelen kapacitás miatt történt.

 

A Székely Nemzeti Tanács szerdán jelezte, hogy kérvényezték az Európai Bizottságnál a határidő kitolását, hiszen a koronavírusjárvány miatt gyakorlatilag megszűnt a papíralapú aláírások gyűjtése.

 

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

 

Nagyot gondoltak a székelyek, csak aztán alábecsülték. Ne hagyjuk magukra őket – Írd alá! De mit és miért? (Interjúval)

 

Körkép.sk, Maszol.ro, Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.