Nyitókép forrása: pcrevue.sk

 

A Deloitte audit-társaság közpénzeket csalt el és hazudott – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Richard Sulík (SaS). Hozzátette, hogy panaszt tesz az Auditfelügyelő Hivatalnál.

 

2019-ben zajlott Pozsony könyvelési és pénzügyi auditja, amelyet a Deloitte végzett a 2016-2018-as évekre vonatkozóan. Pozsony-Óváros polgármestere, Zuzana Aufrichtová szerint a vállalat kétes körülmények között jutott hozzá a megbízáshoz.

 

„Ján Kuciakkal dolgoztunk egy arról szóló cikken, hogyan jutott hozzá a Deloitte a város auditjának megbízásához négy évre.

 

 hirdetes_810x300  

A fővárost érintő auditot a Deloitte azzal zárta le, hogy mindent rendben talált. Az Állami Számvevőszék azonban az ellenkezőjét állítja. (Megjegyezzük, az audit olyan átfogó ellenőrzést jelent, amely után a felelősség már az auditáló céget is terheli, ha nem találja meg a könyvelésben lévő hibákat.)

 

„Egy neves audit-társaságnak nem volna szabad megerősítenie olyan eredményeket, amelyek nem a valóságot tükrözik. Oda jutottunk, hogy az Állami Számvevőszék felszólította az jogalkotókat arra, hogy módosítsák a települések vezetéséről szóló törvényt úgy, hogy az éves beszámolót mindenképpen be kelljen mutatni a képviselőtestületnek”

 

mondta Sulík.

 

Azt a gazdasági miniszter is elismeri, hogy Deloitte ismert cég, sajnos azonban tisztességtelen eszközeiről is ismertté vált az utóbbi időben.

 

„El tudjuk képzelni, hogy még az előző kormányzat alatt megállapodtak Dankoval, Matečnmával, a smeresekkel, Isten tudja ki mindenkivel, és közpénzeket csaltak el”

 

tette hozzá, azzal, hogy most Pozsony esetében derült fény több millió eurós hiányosságokra, miközben a Deloitte azt írta a jegyzőkönyvbe, hogy minden rendben van.

 

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Sulík kiemelte, reméli, az audítorok kamarája kizárja sorai közül a Deloittet.

 

„Fekete bárány közöttük. Panaszt teszek az Auditfelügyelő Hivatalnál az ügyben, és ennek segítségével megvonhatjuk a társaság engedélyét. Egy ilyen vállalatnak itt nincs joga működni”

 

mondta.

 

Beszédes az Állami Számvevőszék korábban a Belügyminisztérium számára megküldött jelentése is:

 

„Az ellenőrzés megerősítette a könyvviteli törvény többszöri megsértését, főleg a követelések, a tartalékok és az előző időszakok leírásainak könyvelése esetében, aminek következtében nem teljesülhetett a könyvviteli valóság hiteles és reális ábrázolásának kitétele”

 

olvasható a jelentésben. Sulík ezt lefordította hétköznapi nyelvre is:

 

„Ez annyit tesz, hogy hazudtak”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.