Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) államfő elmondása szerint a kormány azt tervezi, hogy a jövő hét végétől a házi karantén váltsa fel a karantéközpontokat.

 

„Feloldhatjuk a kötelező állami karantént, ha a külföldről érkező emberek belemennek, hogy átmenetileg elvesztik szabadságjogaik egy részét és lekövetik mobiljaikat, illetve hogy fotókat kell készíteniük, bizonyítva a házi karantén betartását”

 

fogalmazott a kormányfő, aki a TA3 hírtelevízió V politike (A politikában) című műsorában beszélt a kormány terveiről. Hozzátette, hogy az elektronikus nyomkövető készülékek használata nem megoldható, mert nincs elég belőlük (ezek használatát néhány hete először Denisa Saková volt smeres belügyminiszter vetette fel). A miniszterelnök elmondta, hogy az állami karanténközpontok teljes kapacitása 10 ezer fő, ebből jelenleg négyezret használnak ki.

 

  hirdetes_300x300   

Matovič arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban egyeztetett Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel a cseh-szlovák határ megnyitásáról. Csehország oldaláról ugyanis az a szabály, hogy aki 24 óránál kevesebb időt tölt az ország területén, annak negatív tesztet sem kell felmutatnia belépéskor. Matovič szerint Szlovákia számára ez némi kockázatot jelent. Kiemelte, hogy egyelőre nyomon követik a fertőzöttek alakulását itthon és Csehországban is.

 

Matovič szerint az elmúlt napok kedvező járványügyi statisztikája még nem jelenti azt, hogy fellélegezhetünk. Elmondása szerint a pozitívan tesztelt személyeken kívül nagyjából 2500 nem diagnosztizált fertőzött lehet az országban, akiket még nem azonosítottak a tesztekkel.

 

A kormányfő a műsorvezető azon kérdésére, hogy nem tartja-e kevésnek az eddig gazdasági segítségként kifizetett 20 millió eurót, úgy reagált, hogy minden minisztert felkért arra, hogy gyorsítsák fel a gazdaságélénkítő támogatások kiutalásának tempóját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy vannak bizonyos bürokratikus korlátok, amelyek lassítják a folyamatot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.